Özellikle Merkez Bankası’nın faizleri indirmeye başlamasıyla borsadaki yükselmede doğru orantılı olmuştu. Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da pek çok tavan yapmıştı. Konuyla ilgili Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan önemli noktalara değindi. İşte Yağbasan’ın konuşmasının özeti:
SANAYİ HİSSELERİ ÖN PLANA ÇIKTI
Hızlı bir şekilde gerçekleştiğini gördük ama tabii ki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz kararı aslında tam da beklentileri yansıtmadığı bir faiz indirim geldi. Bizim beklentilerimizi tabii ki yansıttı ama piyasa beklentilerinden bahsediyorum. Bu da her ne kadar hafif biraz satış getirse de baktığımız kadarıyla özellikle son geçtiğimiz haftadan bu yana Euro bölgesindeki gelişmeler ve tabii ki Euro dolar paritesinde yukarı yönlü ivmelenme biraz daha sanayi sektöründeki hisseleri desteklemişe benziyor.
YUKARI YÖNLÜ HARKETİN DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEYEMEM
Bu paralelde de tabii ki biz Türkiye’de Borsa İstanbul’a sanayi sektöründe uzun bir aradan sonra böyle bir yükseliş gördük. Burada çok farklı etkenler var ama bence söylenebilecek bir şey geçtiğimiz hafta rallinin ilk başlangıcını bankacılık endeksi yaparken rallinin devamını sanayi hisselere getirdi. Şunu söylemekte fayda var özellikle yani evet Euro Dolar paritesi 1.08 hatta dün 1.09 seviyelerine kadar yukarı yönlü ivmelenmesi görmüştük biz bunun. Parite buralarda kalıcılık sağlamasını ben fazla olağan görmüyorum. Evet Euro tarafına baktığımız zaman Avrupa tarafına baktığımız zaman faaliyetler biraz daha kısır döngüde ama Avrupa tarafındaki zayıflamanın da burada bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu paralelde bakmak gerekirse geçici bir hareketten bahsediyoruz. Ama bu sanayi hisselerindeki hareketin yukarı yönlü devam etmesini fazla da bekleyebileceğimizi söyleyemem.
YABANCI YATIRIMCI FAKTÖRÜ
Ama şunda hem fikiriz ki artık yavaş yavaş sanayi tarafında ivmelenme başlıyor. Yukarı yönlü hareketlilik başlıyor burada. Geçtiğimiz yayınlarda da konuştuğumuz üzere portföyler de bir bankacılık hissesi olması gerekiyor ama artık sanayi hisselerinde de özellikle iskontolu sanayi sektöründeki hisselerde de pozisyon alınmasından bahsetmiştik. Artık buradaki pozisyonlarda oluşturduğunu varsayarsak artık bu saatten sonra biraz daha yabancı yatırımcının girişi Merkez Bankası’nın faiz hareketlilikleri ve tabii ki makroekonomik gelişmelere bakmamız gerekiyor bence. Bu ikilem bizi çok güzel bir şekilde yukarı yönlü ivmelenme de ana katalizör etkiyi yaratacaktır.
Tabii şu nokta da var. Borsa İstanbul yükseliyor 10.200 seviyesini kırdık 10.400 seviyesinin üzerine çıktık. Şu anki geldiğimiz noktada bence bunun finans kaynaklı etkinin de önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum ve evet belli başlı hatta baktığımız zaman yaklaşık olarak üçte 2’si geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karlılık rakamları azalmış gibi gözüküyor.
KÜÇÜK BİR SİNYAL BİLE YETTİ
Artık bankacılık sektörünün karlılıklarını biz yukarı yönlü ivmelenme görüyoruz. Ve şu bence çok önemli 2025 yılı beklentilerinde de bankacılık sektörünün olumlu bir gidişatı işaret etmektedir. Bunun beraberinde sanayi tarafına baktığımız zaman işte 2021 2022 dönemi kadar olmasa da işte 2024’e bir beklentiler var. Bunun beraberinde işte dün gelen Türk Telekom finansalları ondan önce gelen Turkcell finansalları beklentilerin altında kalmıştı. Ama hala pozitif yönlü bir ivmelenme gösteriyoruz. Yani aslında genel anlamda baktığımız zaman hemen hemen bütün sektörlerde bir toparlanma eğilimi var. Tabii ki bu toparlanma henüz çok büyük bir oranda değil. Çok küçük sinyal niteliğinde. Ama bu sinyal bile Borsa İstanbul’da böyle önemli bir hareketin başlangıcını yaratmasına önemli oluyor.
TÜRKİYE POTANSİYEL SUNUYOR
Şimdi geldiğimiz noktada biz sürekli olarak takip ediyoruz. Hatta sosyal medyadan da görüyoruz en son Borsa İstanbul’daki Bist100 endeksinin işte 1220’lere çıkmıştı. İşte bu finansal öncesine baktığımız zaman 72 seviyesindeydi. Ne oldu da biz ralli mi gördük de bir anda 12 seviyesine çıktı. Hayır kararlılıkları ama şu nokta çok önemli. Bu noktayı hemen her yayında söylemeye dikkat ediyorum. Biz analistler olarak güncel FK çarpanına bakmıyoruz zaten FK çarpanına bu dönemde bakılmasını da hatalı buluyoruz.
Çünkü enflasyon muhasebesinin bence burada çok fazla yanılsama yarattığını düşünüyorum. Onun yerine mesela neye bakılabilir tabii ki FK bazında olmak gerekirse yine MS Türkiye’nin gelecek bir yıllık süreçte analiz tahminlerine göre girilmiş. FK tahmini ki burada da aslında baktığımız zaman bizim karşımıza iskontolu bir rakam çıkıyor. Hatta bu iskontolu rakam gelişmekte olan ülke piyasalara nazaran daha fazla kendisini göstermektedir. Hem bu faktör hem de Türkiye’nin gerçekten biraz daha artık potansiyel sunuyor. olması hem politika tarafında maliye tarafında yeterli adımların atılmasıyla birlikte bence yabancı yatırımcının bizim sektöre
Borsa İstanbul’a hatta belli başlı şirketlere önemli oranda bir yabancı ilgisi gösterebileceğini düşündüğümü söyleyebilirim. Çok önemli yükseliş gördük. 10.200 seviyesinin altına geri sarkmalarda Biraz sıkıntılı bir süreç doğuyor olabilir kısa vadede negatif bir senaryo olabilir. Ama 10200 seviyesinin altına insek bile işte 10.000 seviyelerin altına geri çekilmeler görsek bile Borsa İstanbul’da orta ve uzun vadede yani bu orta vadede hatta bir tarih vermek gerekirse de işte yılın ikinci çeyreğinin belki ortalarından sonra yılın 3 çeyreğinde artık borsa İstanbul’da ben yeni rekor seviyelerle tanışabileceğime inanıyorum. Çünkü küresel tarafa baktığımız zaman da işte ABD tarafında resesyon ABD borsaları düşüyor. Kripto tarafında da fazla bir risk iştah yok. Türkiye tarafında işte alternatif getiri araçları yavaş gücünü kaybediyor.