Kiracı, sözleşme yeni imzalandığında evde oturmak istemeyebilir. Bu kararından vazgeçirecek sebepler değişkenlik gösterecektir. Evin banyosunu, oturma odasını veya farklı bir noktasını beklediğinden farklı bulabilir. Evde doğalgaz yok ise içine sinmemiş de olabilir. Evin konumundan, komşu ilişkilerine kadar beklentilerini karşılamaz ise evde oturmaktan vazgeçme hakkı vardır. Peki bu süreç nasıl işliyor? Ev için sözleşme imzalandı, hem kiracı hem de ev sahibi bu sözleşmeden sorumlu. Dolayısıyla her iki taraf için de ortak bir yol olmalı. Çünkü ev sahibi gelir elde etmek kiracı ise barınma ihtiyacını gidermek istiyor. İşte bu noktada yeni sözleşmelerde nasıl cayma ve fesih hakkınızı kullanabilirsiniz anlatıyoruz. Yeni kira kontratları için geçerli bu hakkı değerlendirebilirsiniz.
KİRA KONTRATI YENİ YAPILDIYSA İPTAL HAKKI DOĞAR
Kira kontratı için kiracıya iptal hakkı doğmaktadır. İki hafta içerisinde eğer sözleşmeyi iptal etmek ister ise kiralayan ile durumu görüşmelidir. Geri bildirimde bulunduğu takdirde kontrat feshedilecektir. Ancak bu süreyi geçirenler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sözleşme resmi olarak cayma zamanının dışına çıkar ve artık sözleşme iptali sağlamak, bedelsiz imkansız hale gelebilir. Aksi halde ev sahibi tazminat hakkını kullanarak dava açabilir.
EV SAHİBİ KONTRATI İPTAL EDEBİLİR Mİ?
Hayır, ev sahibinin kontrat iptal etme hakkı bulunmuyor. Çünkü barınma en temel ihtiyaçlardan biridir ve kiracı ile sözleşme imzalandıysa ev sahibinin bunu geçersiz sebeplerden iptal etmeye hakkı yoktur. Çok istisnai durumlarda kontrat geçersiz sayılır. Ancak normal şartlarda ev sahibi kontratı iptal edemez ve geri bildirim yapsa da bunu sağlayamaz.
Hukuk sistemimiz, kiracının barınma ihtiyacını koruma ve ev sahibinin de taşınmaz üzerinden kira geliri elde etme hakkını sağlamak için ilgili kanunlarla inşa edilmiştir. Kiracının çok daha fazla hakkı var algısı doğru değildir. Kiracı barınma ihtiyacını karşılıyor iken ev sahibi ise ek gelir elde etme maksadıyla elindeki fazla taşınmazı kiralamaktadır. İkisi bir arada değerlendirilecek olursa öncelik kiracının olması normaldir.
Kiracı, kiraladığı evde yasalara aykırı hareketlerde bulunur ise ve olay adli makamlar tarafından anlaşılırsa, sözleşme iptal edilebilir. Bu da olağanüstü bir durumdur ve ev sahibinin hakkı gözetilir. Toplum zararına olabilecek davranışlar, yasadışı ticaret, kanuna aykırı her türlü işte kiracının oturduğu ev için söz sahibi olma durumu azalır. Bu durumda Emniyet devreye girer ve ev sahibi de ilgili işlemleri sebep göstererek evin boşaltılmasını talep edebilir. Ancak mahkeme süreci nedeniyle bir süre beklenmesi gerekebilir. Bu da hem avukata hem de hangi kanuna dayanarak hukuki işlem yapılacağına bağlı değişecektir.