Teknoloji devi Microsoft, 2011 senesinde bünyesine kattığı çevrimiçi sesli ve görüntülü görüşme uygulaması Skype’ı kapatacağını resmen açıkladı.
Skype Twitter uygulaması üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, “Mayıs 2025’ten itibaren Skype artık kullanılamayacak” açıklamasında bulundı. Microsoft kullanıcıların hizmetlerinin aynı şekilde kullanmayı sürdürebilmeleri adına Microsoft’un Teams mecrasında oturum açmaları belirtildi.
Çevrimiçi görüntülü görüşme ve konuşma öncüsü Skype, 2003 senesinde İskandinavyalı Niklas Zennstrom ve Janus Friis tarafından Estonya’da hayata geçirildi. Cihazlar arası bedava sesli görüşme ve sabit hatlara ve cep telefonlarına elverişli arama tarifeleri ortaya koyarak internet evreninde adeta devrim yarattı.
Seneler ilerledikçe ve internet hızları geliştikçe Skype, görüntülü görüşme, anlık mesajlaşma, dosya paylaşımı ve grup iletişimi kabiliyetlerini de kapsayacak biçimde gelişti. Hali hazırda uygulamanın kullanıcı sayısı 50 milyon bandını aşmıştı. Bu da global düzeyde kullanıldığının önemli bir ölçütüydü.
Dünya’nın en büyük e-ticaret platformlarından eBay, 2005 senesinde Skype’ı ortalama 2,6 milyar dolar karşılığında çatısının altına aldı. Fakat istenen büyüme olmadı ve eBay, 2009 senesinde firmanın çoğunluk hissesini bir yatırımcı grubuna devretti. Söz konusu yatırımcılar da bu hisseyi Microsoft’a sattı.
Son senelerde, bilhassa akıllı cihazların egemenliğiyle beraber Skype, Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp ve Zoom ile Microsoft’un kendi uygulaması Teams gibi yeni rakipleri karşısında büyümesini gerçekleştiremedi.
Teknoloji firması Microsoft, Teams’e kayarak Skype grup sohbetlerinin aynı şekilde duracağını ve 2 aylık bir müddet süresince Microsoft ve Teams’deki mesajların beraberce işleyebileceği, böylelikle Teams’den kullanıcılara mesaj iletilebileceğini ve söz konusu mesajların Skype kullanmayı sürdüren kullanıcılara gönderebileceğini açıkladı
Microsoft, Skype’ın telefon kabiliyetlerini ortadan kaldırıyor. Böylece artık standart telefon numaralarına, cep telefonlarına ulaşamayacağınız ya da hizmet üzerinden uluslararası görüşmeler yapamayacağınız manasını taşıyor.