Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarında füzelerin alımına dair teknik seviyedeki toplantıların problemsiz ilerlediği muadili, yani eş değerinde olan yerli ve milli silah sistemi Gökhan füzesinin güçlendirilme çalışmalarınınsa devam ettiğinin altı çizilmişti. Bu gelişmelerin sonrasında gözler TÜBİTAK SAGİ üretimli Gökhan füzesinin kabiliyetlerine çevrildi. Halihazırda geliştirme aşamaları süren füze havadan havaya tehdit unsurlarının etkisiz hale getirilmesini sağlayacak.
2021 senesinde başlatılan proje çerçevesinde çalışmaları süren Gökhan Füzesi’nin en ön plana çıkan özelliklerinden biri ramjet motoru kullanıyor olması. Ramjet motorlar havadaki oksijeni direkt kullanarak yakıt tüketimini elverişli ve yoğun hale getiriyor. Dolayısıyla füzenin yüksek hızda ve çok daha uzun menzilde etkili olmasını sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde füzeye ilave olarak daha büyük harp başlıkları veya daha gelişmiş arayıcı başlık entegrasyonu olanağı da tanıyor.
GÖKHAN FÜZESİ TSK ENVANTERİNE KATILACAK
Proje artık yer uçuş testleri adımına ilerledi. Bu çerçevede füzenin hava direncini en fazla dereceye getirerek performansının ve yakıt randımanın yükseltilmesine yardımcı olan aerodinamik yapısı ve alt sistemlerinin performans doğrulaması yapılacak. Testlerin bitmesinden sonrasında Gökhan Füzesi Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilecek. Türkiye NATO‘da ramjet motorlu havadan havadaki tehdit unsurlarının etkisiz hale getirildiği füzeyi üretebilen sayılı ülkeler arasına katılacak.
Gökhan füzesinin menzilinin 100 kilometre ve üzerine taşınacağı aktarılıyor. Bilhassa Türkiye’nin yerli ve milli havadan havaya füze üretme kapasitesini yenilemesi savunma sanayinde dışa bağımlılığı indirme yolunda mühim bir aşama olarak yorumlanıyor.