Asgari ücret 2025 yılında yüzde 30 zamlanarak 22 bin 104 lira oldu. Enflasyon oranının da altında kalan zam sonrası çalışanlar gözünü kulağını işverene çevirdi.
Bazı işverenler ise komisyondan çıkan yüzde 30 zam kararının yetersi olduğunu belirterek daha yüksek maaş iyileştirmesi yapma kararı aldı. İşveren ve çalışanlar için iş aracılığı yapan Eleman.net, maaş zamlarına yönelik yaptığı bir anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
İşverenlerin görüşlerini ve yaklaşımlarını ortaya koymak için yapılan ankete göre çalışanlarına asgari ücret oranından fazla zam yapmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla.
YÜZDE 43’Ü DAHA FAZLA ZAM DÜŞÜNÜYOR
Yapılan anket sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 61’i, 2025 yılı için belirlenen 22 bin 104 TL tutarındaki asgari ücretten memnun olmadığını ifade etti. Ayrıca, işverenlerin yüzde 43’ü, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam oranından daha yüksek bir maaş artışı yapmayı planladığını belirtti. Bu veriler, işverenlerin büyük bir kısmının asgari ücret seviyesini yeterli bulmadığını ve çalışanların maaşlarını artırmayı düşündüğünü ortaya koyuyor.
YÜZDE 12’Sİ YÜZDE 100 ZAM YAPACAK
Ankette yer alan “Asgari ücret zam oranından memnun musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 39’u “Evet”, yüzde 61’i “Hayır” yanıtını verirken, katılımcılarının yüzde 64’ü 1-10 arası, yüzde 34’ü 10-30 arası, yüzde 10’unu 30-50 arası ve yüzde 12’si de 100 ve üzeri sayıda asgari ücretli çalışan istihdam ettiklerini belirtti.
ÇOĞUNLUK İKİNCİ ZAMMA SICAK BAKMIYOR
Ankette, “Asgari ücret zammı sonrası çalışanlarınıza yüzde 30’dan fazla zam yapacak mısınız?” sorusuna yüzde 43 oranında olumlu, yüzde 32 oranında olumsuz yanıt verildi. Kalan yüzde 25’lik kesim ise henüz karar vermediğini belirtti. Ayrıca “Yılın ortasında ikinci bir asgari ücret zam mı olur mu?” sorusuna işverenlerin yüzde 67’si “Hayır” cevabını verdi.
“İŞVERENİN ÇALIŞANLARINI ENFLASYONA KARŞI DESTEKLEMESİ GEREKİYOR”
Anket sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunan Eleman.net CEO’su Levent Dicle, bu yıl işveren ve çalışan arasındaki uyumu alım gücünün belirleyeceğini belirtti.
Dicle, “Temel ihtiyaçlarda bütçeyi sarsacak artışların oluşması çalışanların daha fazla zam talep etmesine sebebiyet verecektir. Öte yandan istedikleri zamma ulaşamayan çalışanlar da iş değiştirme eğilimi gösterecektir. Bu dönemde işveren tarafının, çalışanlarını enflasyona karşı desteklemesi gerekiyor. Hem makul düzeyde yapılacak zamlar hem de artı olarak verilecek yan haklar, başta büyük şehirlerde yaşayan çalışanlar için bir denge unsuru oluşturacaktır. Bu hamleler yapılmadığı durumlarda ise mevcut iş verimliliği ve kalifiye çalışan sayısı düşen işletmelerle karşılaşabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.