Kira sözleşmeleri kanun önünde resmi geçerliliğe sahiptir. Artık yeni düzenlemeyle bu kontratlar e-Devlet’e de işlenecek. Yani söz konusu sözleşmeyi ve detaylarını e-Devlet üzerinden görüntüleyebileceksiniz. Peki yeni bir sözleşme imzalandı ve siz bundan vazgeçmek istiyorsunuz. Kiracının bu sözleşmeyi iptal etmesi için kaç gün süresi vardır? 14 gün içerisinde kontrat iptal edilirse evden ayrılabilir miyiz? Kiracı, sözleşme yürürlüğe gireli iki haftayı geçmesi durumunda evde bir yıl oturmak zorunda mı merak ediyor.
KİRA SÖZLEŞMESİ FESİH SÜRESİ
Kira sözleşmelerinde fesih süresi, imzalar atıldıktan sonraki 14 günü kapsar. Bu süreye kadar kira kontratından caydığınızı ev sahibine belirtmelisiniz. Resmi bildirimde bulunmanız önemlidir. Çünkü resmiyette bildirimde bulunmazsanız ve ev sahibi de kendisine haber verilmediğini iddia eder ise aksini kanıtlayamazsınız. Kanunlar önünde haklı olabilmeniz ve her şeyi kuralına uygun yapabilmeniz adına Noter’den işlem sağlamanız önemlidir.
Bildirimde bulunduktan sonraki süreçte evden ayrılmak oldukça kolaydır. Herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda sözleşmeyi ihlal etmediğiniz için bir yükümlülüğünüz de kalmaz. Evi aldığınız gibi teslim edersiniz. Depozitonuz kısa süre içerisinde ya elden verilmeli ya da banka hesabınıza yatırılmalıdır.
KİRA KONTRATI 14 GÜNÜ GEÇTİYSE NE OLUR?
Kira kontratı 14 günü geçer ise evden yine ayrılabilirsiniz. Ancak sözleşmeyi ihlal ettiğiniz için bunun bir bedeli olacaktır. Fakat ev sahibi ile kiracı arasındaki iletişime bağlı olarak bu bedel talep edilmeyebilir. Eğer ev sahibinize durumu iyice anlatır ve neden ayrılacağınızı anlaşılır dilde izah ederseniz, uzlaşmanız yüksek ihtimal. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda ev sahibi daha yüksek fiyata kiracı bulabileceği için kendisinin de buna sıcak bakacağını tahmin ediyoruz. Kiracının birkaç aydır kirada oturup daha sonra ayrılmak istediği durumlarda ev sahibi için kazançlı olacaktır. Aradaki enflasyon farkını ve piyasa gidişatı nedeniyle yeni kiracıdan daha yüksek kira ücreti alabilir.
Ev sahibi, evden karşılıksız çıkmanıza müsaade edebilir fakat karşılığında bir ay kira ücreti talep edebilir. Siz de daha fazlasını ödemek zorunda kalmamak için kabul edebilirsiniz. Aranızdaki anlaşma tamamen iki tarafın dinamiğine bağlıdır. Her iki taraf da son çare olarak hukuksal yolu düşünecektir. Çünkü uzlaşmanın olmadığı yerde yargı sistemi devreye girer. Ev sahibi, aylarca mahkeme sonucu beklemeyeceği için de kiracı ile anlaşmaya sıcak bakacaktır. Arabulucu iki taraf için orta yolu bulamaz ise dava açılabilir. Özellikle bazı davalar, istinafa yapılan itirazlarla birlikte aylardan ziyade yıllar sürebilmektedir. Bu da ev sahibini o ara dönemde alacağı ücretten muaf bırakır.