Kiracı ve ev sahibinin yapmış olduğu kira kontratı, işleme konulduktan sonra geçerliliği başlar. 14 günden sonra her iki tarafın da cayma hakkı ortadan kalkar. Ancak bu süreçte geri bildirimde bulunulur ise sorun kısa süre içerisinde çözülür. Peki kontrat süresi daha işleme konulmadan fesih hakkı kullanılabilir mi? Yani imzalar atıldıktan hemen sonra ev kiralamaktan vazgeçilebilir mi? Kimi zaman hem ev sahibi hem de kiracı, farklı sebeplerden ötürü aldıkları bu karardan geri adım atabiliyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken şey sözleşmeyi bir an evvel sonlandırmak. Her iki tarafın da mağdur olmaması adına yapılması en uygun eylem bu olacaktır.
KİRA KONTRATI İŞLEME KONULMADAN FESİH HAKKI
Kira kontratı başlamadan, işleme alınmadan hemen önce fesih hakkı vardır. İmza atılsa dahi süreç daha e-Devlet’e yansımadı ise sözleşmeden hızlı bir şekilde dönülebilir. Dolayısıyla burada işlemi ne kadar hızlı iptal ettiğiniz ve resmiyete yansıyıp yansımaması etkili olacak.
Söz konusu kira kontratı e-Devlet’te gözükse bile problem değildir. Çünkü kiracının geri bildirim hakkı vardır ve bu hak 14 gün boyunca geçerlidir. Eğer kirada oturmaktan vazgeçtiğini ev sahibine bildirir ise sözleşme iptal edilir. Evi ilk tutarken ödenen paraların geri verilmesi konusu ise biraz karışıktır. Emlakçı için verilen komisyonu almak zordur fakat depozito kesinlikle kiracıya iade edilir. Aynı zamanda kira parası için de ev sahibi ile görüşülmelidir.
14 GÜNDEN SONRA NE OLUR?
14 gün geçtikten sonra kira kontratının iptali ne yazık ki mümkün değildir. Ev sahibi konuyla ilgili zamanında bilgilendirilmediği için süreç başlar. Yapılan sözleşmenin süresine bağlı olarak, 1 yıla kadar devam eder. Eğer ev sahibi ile görüşürseniz ve anlaşma sağlarsanız, sözleşme iptal edilebilir. Görüşme yapmadan evden ayrılmanız durumunda kiralayanın tazminat davası açma hakkı doğacaktır. Bu da sizin sözleşmeye uymamanızdan ötürü daha fazla ödeme yapmanıza yol açar.
Bazı durumlarda kiracının erken ayrılmak istemesinden ötürü ev sahipleri de depozito karşılığı buna müsaade edebiliyor. Böylelikle her iki taraf için de olabildiğince zararsız bir anlaşma sağlanıyor. Ev sahibi depozitoyu alarak, bir ay içerisinde yeni kiracı bulabiliyor. Kiracı da depozito ücretinden çok daha fazlasını ödeme yükümlülüğünden kurtuluyor. Kiralayanın talebine göre depozito ücretine ek olarak bir aylık kira parası daha istenebilir. Fakat bu anlaşmaya vardığınız takdirde yazılı şekilde belgelemeniz sizin yararınıza olacaktır. Aksi durumda kötü niyetli ev sahipleri böyle bir anlaşmanın hiç yapılmadığını iddia ederek soluğu mahkeme koridorlarında alabilir.