Altın için kısa vadeli satışı öneren Nuri Sevgen, borsada kritik seviyenin 9.600 olduğuna işaret ederek bu seviyenin altına düşmemesi durumunda 10.200’lü seviyelerin de görülebileceğinin altını çizdi:
Cuma günü İran’la görüşme var. İran, Avrupa temsilcileriyle görüşecek. Amerika’yla zaten görüşmeleri iyi gidiyor. Genel havaya baktığınız zaman şu aşamada iyi bir güne başlıyoruz gibi görünüyor. Yani 9600 hala çok kritik. Aslında işimiz çok kolay. Bakın, gün içi trade yapanlar için çok kolay. 9600’ün altını stop olarak belirleyin, yazın oraya bir yere. Endeks kontratının tam nereye geldiğine bakın. Endeks kontrat oranın altına gelirse stop yapacak bir emir sisteme girin, gidin işinize gücünüze bakın.
BORSA 9.600’ÜN ALTINA GELMEZSE 10.200’E GİDER
Pozisyonunuzu alın ve yukarı gidecek gibi görünüyor. Benim gördüğüm, 9600’ün altına gelmezse 10.000 – 10.200 olur, bir hareket başlamış gibi görünüyor. Grafiklerin her zaman sözünü dinlerim; grafikler “9600’ün altına gelmezsem gücüm çok iyi, yukarı gideceğim” diyor. Eğer 9600’ün altına gelirse kesinlikle stoplarım, hiç gözünün yaşına bakmam. Bu noktada faiz borsanın önünde önemli bir zorluk.
Merkez Bankası’nın yaptıkları, Merkez Bankası açısından doğru olabilir. Ancak Türkiye’deki enflasyon, Amerika’nın enflasyonuyla aynı değil. Orada tüketim hareketi var, bu da doğal olarak enflasyon yaratabilir mi durumu var. Bizde ise yaşanan şey parasal arz enflasyonu. Bu durumda, Merkez Bankası elinde olmayan sebeplerle bir yere kadar yönetebilir. %49 faiz var, döviz sabit, krediye ulaşım zor. Bu noktada yaşanan sıkıntı, 90’lı yıllarla karşılaştırılamayacak kadar farklı.
ALTINDA KISA VADELİ SATIŞ ÖNERİSİ
Altının grafiği şu şekilde. 3İ400 dolarlar civarına kadar çıktı, sonra tekrar geri çekildi. İkili tepe formasyonu oluştu ve boyun çizgisinin altına gelirse 3000 dolarlara kadar bir geri çekilme olasılığı var. Amerikan doları faiz verirken, altının faiz vermemesi de altını aşağı çekebilir. Altının yukarı oynamaları olabilir, ancak kısa vadeli satış tavsiye ederim. Ons bazında konuşuyorum, TL bazında ayrı bir hesap gerektiriyor. Son olarak, 90’lı yıllara dönüş konusu, hazine borçlanmasıyla ilgiliydi. Borsa tarafında durum farklı. Finansal piyasalarda o dönemle şimdiki dönem arasında büyük fark var.