Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Yalova depreme dayanıklı mı? Yalova’da deprem ve tsunami riski var mı?

    Yalova depreme dayanıklı mı? Yalova, 1999 yılındaki Marmara depreminde en çok etkilenen illerimizin başında geldi. Beklenen büyük İstanbul depremiyle birlikte Yalova’nın yine büyük oranda etkileneceği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bu noktada, “Yalova depreme dayanıklı mı, Yalova’da fay hattı nereden geçiyor, Yalova’da deprem ve tsunami riski var mı” gibi sorular gündemde. İşte tüm detaylar.

    Yalova depreme dayanıklı mı? Yalova, 1999 yılındaki Marmara depreminde en

    Yalova depreme dayanıklı mı? Yalova, Bursa’nın kuzeyinde İstanbul’un güneyinde yer alan ve son sayıma göre nüfusu 135 bin seviyelerinde olan il. 1999 yılında meydana gelen gölcük depreminde Yalova da büyük oranda etkilenmişti. Beklenen büyük İstanbul depreminde de yine Yalova’nın etkilenmesi söz konusu. Bu nedenle vatandaşlar, “Yalova’da deprem ve tsunami riski var mı, Yalova’da deprem olur mu” gibi soruları masaya yatırıyor. İşte Yalova deprem risk haritası ve merak edilen tüm detaylar.

    YALOVA DEPREME DAYANIKLI MI?

    Yalova’nın risk altında bulunduğu en büyük doğal afetlerin başında bilindiği üzere depremler gelmektedir. Bundan tam 5 sene önce yürürlüğe alınan deprem yönetmeliğine göre, Yalova 1. deprem bölgesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

    Yalova depreme dayanıklı mı?

    Özellikle 1999 depreminde büyük yaralar alan Yalova’da yıllar içerisinde büyük kentsel dönüşümler yaşansa da hala bina envanterindeki problemler devam etmektedir. Depremde en riskli noktalardan birinde bulunan Yalova’nın zeminin de iyi olmadığı yer bilimciler tarafından aktarılmıştır. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir Yalova’nın zemini hakkında, “Yalova’nın kıyı şeridi yani Kaytazdere’den başlayarak Çınarcık’a doğru Çınarcık da dahil olmak üzere sahil şeridimizi en tehlikeli zemin olarak düşünebiliriz. Çünkü çok ciddi alüvyon tabaka dediğimiz, daha çok tarıma elverişli zayıf zemin, kıyı şeridimizde mevcut. Yaklaşık 25-30 hatta 40-50 metrelere kadar taşıyıcı bir zeminin olmadığı 20-25-30 metrelerden sonra da balçığın başladığı, yine sağlam bir zeminin olmadığı, çok ciddi kalınlıkları olan bir alüvyon yelpazeden bahsediyoruz” ifadelerini kullanmıştır.

    YALOVA’DA FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

    Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) belirli zaman aralıklarında güncellediği diri fay haritasına göre Yalova’da aktif fay hatları 2 noktada yoğunlaşmaktadır. Bunlar Altınova ve Çınarcık ilçeleridir. Deprem uzmanları olası bir Marmara depreminde özellikle Çınarcık için ciddi uyarılarda bulunmaktadır.

    Yalova depreme dayanıklı mı?

    YALOVA’DA DEPREM VE TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?

    Yalova’da depremin tetikleyeceği bir tsunaminin de oluşabileceği bilim çalışmalarındaki tartışmalardan biridir. Konuyla ilgili Yalova.afad.gov.tr’den edinilen bilgilere göre, Marmara Denizi içerisinde gerçekleşecek bir deprem sonrasında, şayet deniz dibi heyelanı da tetiklenirse, 1-2 metre yüksekliğe kadar tsunami dalgalarının oluşma ihtimali kesin olmamakla birlikte bulunmaktadır. Bu sebeple önlem amaçlı olarak, İlimizi etkileyen bir deprem meydana gelmesi hâlinde, ilk birkaç saat sahilden uzakta kalmakta fayda olduğunu söyleyebiliriz.