ABD merkezli finans kuruluşu S&P Global’in Türkiye’deki demir çelik sektörüne odaklanan analizi için konuştuğu uzmanlar, Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye’den sağlanacak inşaat demiri talebinin artabileceğini, ancak ülkedeki siyasi istikrarsızlığın bu tahminleri zorlaştırdığını dile getirdi. İskenderun bölgesindeki demir-çelik üretimine dikkat çeken bir uzman, bu bölgenin Suriye ile ticarette kilit rol oynayacağını ve iç piyasada arz-talep dengesizliği yaratabileceğini belirtti. Analızde Suriye’nin Türkiye ekonomisi için 3. pazar olduğuna vurgu yapıldı
SURİYE TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK PAZARI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Suriye 2024 yılında Türkiye’nin en büyük üçüncü inşaat demiri ihracat pazarı haline geldi. Suriye’ye ihracat, bir önceki yıla göre sekiz kat artarak 18 bin tona ulaştı. Aynı dönemde Türkiye’nin çelik ihracatı yüzde 29,1 artışla 12,1 milyon ton oldu. Yemen, ihracatta ilk sırada yer alırken, Romanya Türkiye’den yaptığı alımları ikiye katlayarak dikkat çekti.
TÜRK ÜRETİCİLER ÇİN VE HİNDİSTAN’A GÖRE AVANTAJLI
İngiltere merkezli bir tüccar, Türk üreticilerin marjlarını Çin ve Hindistan gibi pazarlara kıyasla daha iyi koruyabildiğini söyledi. 2024’ün dördüncü çeyreğinde hurda fiyatları düşse de Türk inşaat demiri fiyatları istikrarını korudu. 2024 yılı sonunda, Türk ihracat inşaat demiri ile ithal hurda arasındaki fiyat farkı 230 dolara ulaşarak zirve yaptı.
TRUMP’IN TÜRK İHRACATINA OLUMLU KATKISI OLABİLİR
S&P raporunda, Trump yönetiminin 20 Ocak 2025’te başlayacak ikinci döneminin küresel çelik ticaretinde önemli bir etki yaratacağı öngörülüyor. Trump’ın Çin, Kanada ve Meksika çelik ithalatına yönelik tarifeler uygulama ihtimali, Türk çelik fabrikalarını stok seviyelerini düşük tutmaya teşvik etti. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Trump’ın korumacı politikalarının Türk ihracatına olumlu etkiler sağlayabileceğini söyledi.
S&P Global, Türk inşaat demiri sektörünün düşük hurda fiyatları ve talep eksikliği gibi sorunlarla mücadele ettiğini, ancak buna rağmen sektördeki fiyat istikrarının korunduğunu vurguladı. Uzmanlar, 2025’in zorlu bir yıl olacağını öngörse de genel olarak iyimser bir tablo çizdi.