SGK, denetmenlerinin uzun bir süredir üzerinde titizlikle çalıştığı sahte sigorta bildirimleri ve usulsüz primler konusunda sona gelindi. Denetmenler hızını artırdı ve pek çok kişiyi tebligat gönderdi. Neye uğradığını şaşıran vatandaşlar emekliliklerin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Bu konuyu Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete açıkladı:
Şimdi 2021’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmenleriyle birlikte aslında bir platform kurdu. Platformun adı sahte iş yeri ve sahte sigortalılık. Bu platformla bir yapay zekadan da faydalanarak sigortalı olanların hesaplarına maaşları yatıyor mu, yatmıyor mu bunu incelemeye başladı. Aslında 2021’den beri geliyor ama şu anda bizim daha çok bu konuyu gündeme getirme sebebimiz şu… 2024 sonu itibariyle bu denetmenlere bildirilen ihbarla ya da takip edilerek bulunan iş yerleriyle ilgili raporları denetmenler hızlı bir şekilde sistemden geçirdiler ve ocak ayı itibariyle insanlara tebligat gitmeye başladı. Yani aslında raporları başlamıştı ama bitirme konusunda denetmen sayısı da az olduğu için bu kadar hızlı değillerdi.
‘VATANDAŞIMIZIN DA HATASI VAR TABİ AMA…’
Tebligatları gören vatandaşların şok olduğunu söyleyen Ete, 5510 sayılı kanunu hatırlatarak şöyle konuştu:
Şimdi bu tebligatı vatandaş alınca bir anda şok oluyor. Çünkü emekli olmuş 5 yıl evvel 6 yıl evvel sigortalılık süresini tamamlamış ve zannediyor ki devam edecek bu. Fakat tebligat alıyor. Diyorlar ki emekli aylığın iptal oldu. Geriye doğru bana benim sana ödediğim emekli aylıklarını ve çok önemli sadece emekli aylıklarını değil sağlık giderlerini de geri istiyor. Şimdi bununla karşılaşan vatandaşlarımızın arasında gerçekten kendisi çalışmadığı halde. Çünkü bizim mevzuatımızda fiili çalışma esas birinin sigorta primini de ödeyemezsiniz Ona bir ücret de ödeyemezsiniz. Şimdi burada tabii vatandaşımızın bir hatası var ama ben tabii olaya birazcık objektif baktığımda buna da birazcık Sosyal Güvenlik Kurumu meyil veriyor. Neden meyil veriyor? 2008’deki 5510 sayılı o malum herkesin bildiği kanunla kişilerin sigorta primlerini isteğe bağlı olarak dışarıdan ödeme imkanı SSK’ya tabii olanlar için kaldırıldı.
‘TEŞVİK ALMAK İÇİN SAHTE SİGORTA YAPIYORLAR’
SGK Uzmanı Dilek Ete, firmaların devletten teşvik almak için de zaman zaman bu yönteme başvurduğunu dile getirerek, “Mesela bana gelmiş tekstil firması sırf teşvik almak için de yapıyorlar bunu. Aslında bir firma var fakat sigortalı çalıştırdığında artı bir kişi çalıştırmadığı için devlet ona teşvik vermiyor. Bu sefer diyor ki benim firmamda çalışacaksın fiilen. Ama ben seni x firmasında sigortalı göstereceğim. O firmada sigortalı gösteriyor. O firma da onun sigorta primini yatırmıyor. Mesela bu tür şeyler de var.” ifadelerini kullandı.