Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Pegasus neden bir anda Airbus’tan vazgeçti? Jet dönüşün arkasında Boeing dosyaları mı var?

    Pegasus Hava Yolları, geçtiğimiz günlerde neredeyse tamamı Airbus’tan oluşan filosu için ani bir kararla 200 adetlik Boeing 737 Max 10 siparişi verdi. Airbus’tan Boeing’e ani ve sürpriz dönüş, sektörde soru işaretlerine neden oldu. Anlam verilemeyen bu tercihle ilgili korkunç bir iddia ortaya atıldı.

    Pegasus Hava Yolları, geçtiğimiz günlerde neredeyse tamamı Airbus'tan oluşan filosu

    EKONOMİ HATTI – ÖZEL HABER

    ESAS Holding çatısı altındaki Pegasus Hava Yolları, en genç uçak filosuna sahip şirketlerden biri. Mevcut filosundaki 110 adet uçağın 94’ü ise Airbus. Şirket, son yıllarda Airbus’tan memnun olduklarını ve işbirliklerini devam ettireceklerini açıkladı. Fakat Pegasus ani bir kararla havacılık tarihinin rekor siparişlerinden birinde Boeing firmasını tercih etti. Toplamda 200 adet Boeing 737 Max 10 uçak için anlaşma imzalandı.

    Peki Pegasus’un bir anda kazalar konusunda kötü bir şöhrete sahip Boeing’te tercih kılmasının arkasında ne yatıyor? Havacılık sektörü bu sorunun cevabını ararken çarpıcı bir iddia gündeme bomba gibi düştü.

    ‘Kaptan Baha’ adlı YouTube kanalına konuk olan Avukat ve Kaptan Pilot Zafer Yıldırım, Pegasus’un jet dönüşünün arkasında 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen kaza olduğunu ileri sürdü.

    3 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞ, 180 KİŞİ YARALANMIŞTI

    Pegasus Hava Yolları’nın İzmir-İstanbul seferini gerçekleştiren 2193 sefer sayılı uçağı, 5 Şubat 2020 tarihinde şiddetli rüzgar ve yağmurlu havada iniş yaparken pistten çıkmıştı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 180 kişi de yaralanmıştı. Pegasus’un Boeing 737-800 yolcu uçağı ise kaza kırıma uğramıştı. Kaza ile ilgili yolcuların açtığı davalar devam ederken, mağdurların avukatı Zafer Yıldırım’dan çarpıcı iddialar geldi.

    Pegasus neden bir anda Airbus'tan vazgeçti? Jet dönüşün arkasında Boeing dosyaları mı var?
    Avukat Zafer Yıldırım, Pegasus’un Boeing’e yönelmesinin per arkasında 2020’deki kaza ile ilgili şirketin hazırladığı rapor olduğunu iddia etti. 

    “RAPORU BOEİNG’İN UZMANI HAZIRLADI”

    Kazayla ilgili kapsamlı bir çok belgenin Boeing şirketinin elinde olduğunu dile getiren Yıldırım şöyle konuştu:

    Bizim ulaşım, emniyet, inceleme merkezinde nihai kaza kırım raporunda olmayan belgeler ABD’deki avukat arkadaşlar da var. Bizde olmayan belgeler şu anda Boeing’in elinde var. Daha da kötüsü Boeing’in duruşma tutanağında şöyle bir şey var: Boeing’in uzmanı diyor ki, “Bu raporu biz yazdık çünkü Türkiye’de bu raporu yazacak uzman yok. Biz yazdık onlara verdik onlar imzaladı.”

    “KULE KONUŞMALARI YOK”

    Avukat Zafer Yıldırım, kaza hakkında talep ettiği belgeleri incelerken ilginç bilgilere eriştiğini söyleyerek şunları dedi:

    Devlet Hava Meydanları’ndan talep edilen belgeler geldi. 345 sayfa civarında. Onları incelerken bir şeyle karşılaştım. Kazanın hemen akabinde bu radar görüntüleri, telsiz konuşmaları, telefon konuşmaları bunların toplandığı bir 98 numaralı bir CD var. Bu CD’yi kaybetmişler. Ve nedense hep “sehven CD kaybolmuştur.” dendi.

    Biliyor musunuz uçak İzmir’den kalkıyor. Burada konuşmalar yok. Sonra Ankara’ya devroluyor. Ankara’yla olan konuşmalar yok. Sonra Atatürk’e (Yeşilköy) devroluyor. Yeşilköy kontrole devroluyor ta ki kule konuşmalarına kadar. Bu konuşmalar da yok.

    Avukat Zafer Yıldırım, Pegasus kazasında birçok soru işareti bulunuyor. Bunlardan biri de kule üç ilde kule ile yapılan görüşmelerin yer aldığı CD'lerin kaybolması.
    Avukat Zafer Yıldırım, Pegasus kazasında birçok soru işareti bulunuyor. Bunlardan biri de kule üç ilde kule ile yapılan görüşmelerin yer aldığı CD’lerin kaybolması.

    “UÇAĞIN SİGORTA POLİÇESİ ORTADA YOK”

    Uçağın sigorta poliçesini edinmek için defalarca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne talepte bulunduklarını fakat karşılık bulamadıklarını ifade eden Avukat Zafer Yıldırım, uçağın sigorta poliçesinin de olmadığını ileri sürerek konuşmasına şöyle sürdürdü:

    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 2920 sayılı kanundan almış olduğu yetkiye göre bir sigorta yönetmeliği var. Peki orada ne diyor. Diyor ki bir uçak kaza kırım, terör, sabotaj için bir sigorta poliçesi olması gerekiyor. Biz sigorta için tahkime gittik. Pegasus’a gidemiyoruz. Neden çünkü sigorta poliçesi yok ortada.

    Yönetmelik de diyor ki bu şartları sağlamayan, sigorta poliçesi olmadan o uçağın uçuşuna izin verilmez. Şimdi şöyle düşünelim. Bu sigorta poliçesinin bir kopyasının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde de olması lazım. Oradan o dosyaya celbini istedik. Cevap gelmedi.

    Bak burada sorumluluk ve kusur affına gidiyoruz. Peki şimdi dönelim o zaman Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bunu tespit edip de arkadaş sen bu uçağın sigortası yok, bu uçağa uçuş izni vermiyorum dese… Uçuşlarını durdurdum deseydi… Şimdi o kadar yaralı insan bu kazadan bu kadar acı çekecek miydi, üç tane insan hayatını kaybedecek miydi, etmeyecekti.

    Pegasus neden bir anda Airbus'tan vazgeçti? Jet dönüşün arkasında Boeing dosyaları mı var?

    PEGASUS’UN BOEİNG TERCİHİNİN ARKASINDA NE VAR?

    Pegasus’un bir anda Airbus’tan vazgeçip Boeing’i tercih etmesinde ‘taraf’ vurgusu yapan Avukat Zafer Yıldırım, şöyle konuştu:

    Pegasus Havayolu uçaklarının tamamını Airbus yapacağım derken, bir anda flaş bir kararla, bir gecede nasıl 200 tane Boeing 737-10 Max alma kararı verdi. Bir de pencerenin bu tarafına bakalım o zaman . Yani Boeing de burada tarafsız değil ki. Yani şimdi bu raporu eğer ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu (NTSB) hazırlayıp Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne vermiş olsaydı evet tarafsız diyebilirim. Ama Boeing burada taraf. İmalatçı firma çünkü. Ticari kaygılarla, ‘bana sipariş verme’z gibi tezler ortaya atabilir.

    36 MİLYAR DOLARLIK TARİHİ UÇAK SİPARİŞİ

    Pegasus ve Boeing arasında imzalanan sözleşmenin toplamda maliyeti 200 adet Boeing 737-10 uçağı için güncel liste satış fiyatları üzerinden 36 milyar dolar olarak hesaplandı. Tarihi sipariş olarak nitelendirilen Boeing iş birliği hakkında konuşan Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, şunları söylemişti:

    “Ülkemize net nakit ve en büyük katma değer yaratan, pandemi sonrası rekorlar kırarak büyüyen turizm sektörümüzün önde gelen bir paydaşı olarak yeni rekorlar kırmak, turizmde 100 milyon misafir ve 100 milyar dolar gelir hedefimize ulaşmak için kendi kulvarımızda var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’de ve yurt dışında büyüme, yeni rotalar açarak uçuş ağımızı genişletme hedeflerimiz doğrultusunda, filomuza yatırım yapmaya devam ediyoruz. Halen 4,5 yaş ortalamasıyla Türkiye’nin en genç filosuna sahibiz.”

    Pegasus'un mevcut filosunda sadece 16 adet Boeing var.
    Pegasus’un 110 uçağından sadece 16’ı Boeing.

    SORUŞTURMADA NELER TALEP EDİLMİŞTİ?

    TC-IZK kuyruk numaralı kaza kırıma uğrayan uçakta, 155 Türk, 4 Amerikalı, 4 Çinli, 3 Iraklı, 2 İsrailli, 2 Kırgız, 1 İsveçli, 1 Suriyeli, 1 Lübnanlı, 1 Kazak, 1 Faslı ve 1 Türkmen yolcu bulunuyordu. Kazada Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt yaşamını yitirirken 180 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı.

    • Kazanın sonrasında hemen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.
    • Yaralı olarak kurtarılan uçağın kaptan pilotu Mahmut Aslan ve Hollanda uyruklu yardımcı pilot Ferdinant Pondaag için “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” iddiasıyla soruşturma açıldı.
    • Her iki pilot hakkında da alkol ve uyuşturucu madde olup olmadığının belirlenmesi için kan örneklerinin alınması ve numunelerin Adli Tıp Kurumu’nda incelenmesine karar verildi.
    • Aynı zamanda Savcılık Türk ve Hollandalı pilotların cep telefonlarına el konulmasını istedi.
    • Cumhuriyet Başsavcılığı, kazanın meydana geldiği esnada pisti gören güvenlik kamerası görüntüleri ile havalimanı kulesi ve pilotlar arasındaki konuşma dökümlerinin soruşturma dosyasına eklenmesini talep etti.

    PEGASUS GÜNCEL FİLOSU

    Pegasus’un toplamda 110 adet uçağı bulunmaktadır.

    1. Airbus A320 – 200neo – 46 adet
    2. Airbus A320-200ceo – 7 adet
    3. Airbus A321-200neo – 41 adet
    4. Boeing B737 – 800 – 16 adet