Noter vekalet ücreti 2025 ne kadar? Vekaletname, bir kişiye kendi adına vekil olma yetkisinin verilmesidir. Noter huzurunda gerçekleştirilen bu yetki paylaşımı, belirli bir ücrete tabi tutulmaktadır. Aynı zamanda, avukata verilecek vekaletin çeşitleri de mevcuttur. Tek çeşit vekaletname bulunmamaktadır. 2025 yılında geçerli vekaletname ücretleri, notere ödenecek ek ücretler ve detaylandırmalar yazımızda yer alıyor.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2025 NE KADAR?
Noter’de avukata verilen genel vekalet ücreti şu an itibarıyla 783,50 TL’dir. Yıl sonu gelecek noter işlemlerini kapsayan zamlarla beraber ortalama 1175 TL’ye çıkması muhtemel. Bu zam oranı ise TÜİK enflasyon beklentileri hesaplanarak oluşturuldu. Mevcut enflasyonun yanı sıra Ekim Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranları hesaba katıldığında yaklaşık %50 oranında bir işlem ücret artışı yaşanabilir.
Özel vekaletnamelerde ücretler alana göre değişiklik göstermektedir. Tapu vekalatnamesi ortalama 1900 TL’dir ve taşınmaz değerine göre değişmekle birlikte ortalama 3900 TL’ye kadar ek ücretlendirme yapılabilmektedir. 2025 tapu vekaletname ücreti ise yaklaşık 2400 TL’yi bulacaktır. Araç satışta istenen vekaletname ücretinin 1040 TL’den 1550 TL’ye yükselmesi bekleniyor.
AVUKATA VEKALET ÜCRETİ VERİLİR Mİ?
Vekalet işlemini kişinin kendisi Noter şubelerine giderek sağlar. Dolayısıyla ücret yalnızca Noter’e ödenecektir. Avukata vekaletname için ek ücret ödenmesine gerek yoktur. Fakat, avukatlar talep edebilir. İlgilenecekleri dava özelinde veya verecekleri genel danışmanlık hizmetini de kapsayarak vekil bulundukları kişilerden ücret isteyebilir.
Verilecek yetki ile birlikte, bundan sonraki süreçlerde avukatın kendi adına karar alması sağlanabilir. Alınacak kararlar sınırlandırılabilir. Tamamen yetki vermek yerine kısmi yetki kullanımı konusunda bir vekaletname çıkarılabilir.
KAÇ ÇEŞİT VEKALET VARDIR?
Vekaletnameler özel ve genel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel vekaletname, avukata daha kapsamlı işlem yapma yetkisi verir. Özel vekaletnemeler ise belirli alanlarda sınırlı yetkiler için kullanılır. Örnek vermek gerekirse boşanma davası, emlak, tapu, alım satım, şirket yetkileri için verilen vekaletler özel vekaletname olarak geçmektedir.
VEKALETNAME SORGULAMA İŞLEMİ
Avukata verdiğiniz vekillik yetkisini sorgulamak isterseniz e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle turkiye.gov.tr adresine gidin. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama kısına Kişi Vekaletnameleri Sorgulama yazın. İlgili sayfaya tıkladıktan sonra vekaletnamenizle ilgili güncel bilgilere erişebileceksiniz. Burada hangi noterlikte işlem sağlandığı, yevmiye tarihi, yevmiye numarası, işlem türü ve vekalet bitiş tarihi yer almaktadır.
AVUKAT VEKALETNAMESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
Vekaletnamenin belirli bir süresi yoktur. Eğer hazırlanan vekaletname belgesinde süre belirtilmemiş ise süresiz kabul edilir. Avukatlar, kimi zaman dava özelinde vekalet süresi belirleyebilir. Eğer iki taraf da süre konusunda daha öncesinde anlaşmış ise Noter huzuruna gidilerek son resmi işlemler yapılır.
VEKALETNAME İPTALİ
Vekaletname iptali için birkaç yöntem bulunmaktadır. Öncelikli olarak Noter’e gidilerek işlem sağlanabilir. Noter’de iptal başvurusunda bulunmanız isteniyor. Diğer bir yöntem ise e-Devlet platformu üzerinden iptal etmektir. Fakat süresiz vekaletnamelerde internet üzerinden iptal seçeneği yoktur.
20225 avukata vekalet ücreti, kişiye yetki ücreti ve diğer noter ücretleri belli olduğunda bu sayfada bulabilirsiniz.