Özellikle Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı geniş çaplı tarifelerin ardından dün Amerikan endeksleri hepimizin bildiği üzere sert şekilde değer kaybına uğradı. Piyasalarda resesyon endişeleri ile birlikte satıcılı bir seyir hakimdi küresel piyasalarda. Nasdaq % 5.9, s&p500 %4.84 civarında düştü. Özellikle Nasdaq da 16.500 önemli destek bölgesinde bir kapanış yaptık.
Aslında 16.550 seviyelerini gördük kapanışta. Burası önemli bir destek bölgesi ve hatırlanacağı üzere özellikle 2025 ilk çeyreği Nasdaq için son 3 yılın en kötü çeyreğiydi. Bu çeyreklik bazda %8 civarı bir düşüş gerçekleşmişti. Dolayısıyla son düşüşle birlikte de aslında yıl başından beri Nasdaq’ta %114’e aşkın bir değer kaybı görmüş olduk.
PETROLDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Bu piyasalardaki aslında panik havası ile Wix endeksinin de son 7 ayın Zirvesi 29 seviyesini aştığını gördük. Burada da yatırımcılara yine hatırlatmak gerekirse aslında Wix endeksinde 30 ve üzeri seviyeler özellikle yüksek volatiliteyi işaret ediyor. Keza bu konjonktürde mevcut görünüm de büyüme üzerindeki baskının belirgin şekilde artacağına ve aynı zamanda enflasyonun da sorun olmaya devam edeceğine işaret ediyor. Talep kaynaklı endişelerin beraberinde Biz brent petrol tarafında da bir % 5’lik değer kaybı gördük.
Bununla birlikte de aslında OPEC tarafından da günlük petrol arzını artıracağını duyurması ile % 7’yi aştı. Bu değer kaybı 2 Nisan tarihine kadar da 103 bölgesinde destek bulan dolar endeksi de yine 101 seviyesine kadar sert geri çekildi. Doların değer kaybı ile Euro dolar paritesi de 1.11 seviyelerini aştı.
Burada ben yurtiçi tarafına da aslında kısa bir parantez açmak istiyorum. Özellikle yurt içi tarafına baktığımızda Avrupa yoğunluklu ihracatımız dolayısıyla bizim gelirlerimiz Euro maliyetlimi de dolar olması sebebiyle burada Türk ihracatçı şirketler için aslında pozitif bir etki öngörebilir.
Keza son zamanlarda bizim Avrupa birliği ile olan yakın ilişkilerimiz de bu noktada önemli bir unsur. Dolayısıyla bizim adımıza aslında sınırlı da olsa pozitif bir etki görebiliriz yine öte yandan bu Avrupa ve Asya tarafından gelen karşı tarife misilleme açıklamaları da Ticaret Savaşı kaygısını küresel Piyasalar tarafında artıran bir etki oldu. Yine benzer şekilde bugün de gördüğümüz üzere Asya piyasaları satıcılı seyretti. Avrupa piyasalarında dax %3’lük bir düşüş gördü. Şu anda da Asya yine satıcılı yaklaşık %4 civarı ekside.
Çin ve Hong Kong piyasaları bugün işleme kapalı Bugün yine baktığımızda Amerikan vadeli endeks fiyatlamaları güne negatif başlıyor. Küresel piyasalar aslında ana tabirle satıcılığı sert satıcılı seyretti diyebiliriz. Biz yurt içine döndüğümüzde aslında biz biraz daha iç dinamiklerle hareket ettik diyebiliriz. Dün TÜFE verisi piyasa beklentilerinin altında Martta aylık bazda %2.46 yıllık bazda 38.1 olarak açıklandı.
Son açıklanan Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi cari yıl sonu enflasyonu % 28 olarak öngörülüyordu. 17 Nisan’da toplanacak olan para politikası kurulundan gelecek olan faiz kararını aslında biz sabit bırakmasını bekliyoruz. Bu noktada özellikle piyasalarda yaşanan hızlı değişimler sırasında Merkez Bankası döviz ve enflasyon beklentilerini yönetmek finansal oynaklıkla mücadele etmek amacıyla önemli adımlar attı.
BORSADA SERT GERİ ÇEKİLMELER YAŞAYABİLİRİZ
Dolayısıyla beklentimizi yine yenilemek gerekirse faiz tarafında sabit tutmasını öngörüyoruz. Borsa İstanbul tarafına baktığımızda Dün küresel endekslere kıyasla yine bahsettiğim üzere daha pozitif kendi iç dinamiklerle ayrıştığı söyleyebiliriz. Özellikle Trump’ın Türkiye tarafında %10’la tarifelerden minimum düzeyde etkilenecek ülkeler arasında asında Türkiye’nin olduğunu yine hatırlatalım.
Özellikle burada tabii yine bahsettiğimiz üzere son dönemde de Amerika ile olan ilişkilerimiz de değerli. Dün Borsa İstanbul 0.41 düşüşte kapanışta gelen satışlarla 9.484 seviyesinden kapattı. Günlük işlem hacmine değinmek istiyorum. 88.5 milyar TL ile aslında son 1 aylık ortalamanın da altında bir hacim görmüş olduk endekste. Teknik görünüme bakıldığında 200 günlüklü ağırlıklı ortalamalarının altında bir kapanış gerçekleşti. Teknik olarak aslında 9.600 seviyeleri çok önemli nokta çok önemli bir direnç noktası halinde.
Özellikle bu noktalar aşılmadık konumunda aşağı doğru kırılması durumunda 8.800’e doğru yine sert geri çekilmeler yaşayabiliriz. Biz politik belirsizlikler nedeniyle bugün de bir nebze volatile olabilir. Aynı zamanda hafta sonuna giriyoruz yine yatırımcıların bu noktada temkinli olması değerli. Yurtiçi veri takvimi sakin bugün yurtdışı tarafında da özellikle Türkiye saatiyle 15. 30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve 18.30’da.