Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Mersin’de geliştirildi, ihracata hazır hale geldi! İnsansız deniz aracı ‘OKHAN’ kabiliyetleriyle göz doldurdu

    Mersin’de Türk Savunma Sanayisi çatısı altında geliştirilen insansız deniz aracı (İDA) OKHAN’ın lansmanı düzenlendi. İDA’nın ilerleyen süreçlerde silah eklenerek silahlı insansız deniz aracına dönüştürme çalışmalarının da devam ettiği belirtildi.

    Mersin'de Türk Savunma Sanayisi çatısı altında geliştirilen insansız deniz aracı

    Mersin’in Mezitli İlçesi’nde düzenlenen OKHAN’ın lansman gününe, “Vali Ali Hamza Pehlivan, AK Parti Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ile Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek” katıldı. OKHAN’ın kabiliyetleri ve görünümü geçer not aldı.

    Mersin'de geliştirildi, ihracata hazır hale geldi! İnsansız deniz aracı 'OKHAN' kabiliyetleriyle göz doldurdu

    Kayacı Savunma Sanayi AŞ Genel Müdürü Hakan Kayacı, İDA’nın ihracata hazır olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

    Üzerinde barındırdığı çok farklı sensörler ki bunlar radar termal kamera gece görüş kamerası, GPS gibi birçok sensörlerle otonom olarak kendi karar mekanizmalarını vererek yapay zeka algoritmalarıyla üzerine yüklenen misyonları sorunsuz olarak yapabilen bir insansız su üstü aracı. Savunma sanayi başkanlığıyla birçok kere testler gerçekleştirildi. Bu testlerden başarılı bir şekilde geçti Okhan. Şu an envantere girme aşamasında son görüşmeler yapılıyor.

    Mersin'de geliştirildi, ihracata hazır hale geldi! İnsansız deniz aracı 'OKHAN' kabiliyetleriyle göz doldurdu

    Savunma sanayi başkanlığıyla istenirse üzerine konabilecek silah sistemlerle şu an İDA olan yani insansız deniz aracı SİDA silahlı insansız deniz aracına dönüşebilmektedir. Platformu tamamen kendi Mersin‘de kendi tasarımımız olan ve kendi imalatımız şeklinde tamamlandı. Üzerindeki elektro optik sistemler radarların hepsi sensörler hariç milli elektronik sistemler yani milli olarak yapıldı, yerli olarak yapıldı. Yazılımlar da kendi iç bünyemizde geliştirdik. Dolayısıyla dışarıdan temin ettiğimiz elektronik parçalar artı sensörler hariç tamamen tüm sistem yerli ve milli olarak geliştirildi.