Özellikle ABD’de yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak kripto para piyasaların değerlendiren Helin Çelik, Bitcoin tarafındaki çıkışın devam etmesi için kritik eşikleri geçmesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:
Evet, şimdi aslında iç dinamiklere bolca odaklandığımız bir süreç var bir taraftan, diğer yandan da ABD’nin hem ekonomik hem de siyasi ilişkilerinin yarattığı piyasalar üzerinde etkili olan bir durumla karşı karşıyayız. ABD’deki yasa tasarısı, uzun zamandır beklenen bir durumdu açıkçası. Cumhuriyetçilerle Demokratların uzlaşıp uzlaşmayacağı merak konusuydu bir yandan.
Diğer yandan stable coinlerle ilgili çıkartılan ve öngörülen, aslında Trump’ın dijital doları böyle bir kenara bırakarak stable coinler üzerinden yine küreseli etkisi altına almaya çalışmak istemesi gibi bir durum söz konusuydu. Yani o taraftaki gelişmeleri takip ediyoruz ama yine iç dinamiklere baktığımız zaman, kripto para piyasası pozitif gelişmelere alışmış gibi gözüküyor. Tabii SCC tarafında yine gelişmeler var; XRP’nin spot ETF’i yine ertelendi bir taraftan, ancak burada süreç içerisinde onaylanma beklentisi hâlâ canlılığını koruyor.
Diğer taraftan ABD’nin şu an içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar, ekonomik durum, diğer taraftan zayıf gelen bazı makroveriler, büyümeye ilişkin endişeler, resesyon ihtimalinin yeniden konuşulmaya başlanması, Moody’s’in ABD’nin notunu düşürmesi, ki bununla birlikte dolar endeksindeki sert kayıplar, bütün bunların hepsi kripto para piyasasını halihazırda besliyor. Geçtiğimiz hafta özellikle tarife krizinin çözülmesiyle birlikte Bitcoin dominansında bir gevşeme olmuştu.
BİTCOİN’İN DOMİNASYONUNU ARTIRAN ETKENLER
Aslında burada risklerin ve belirsizliklerin biraz daha minimize edilmesi, Çin ve ABD tarafında bir uzlaşıya varılması ve tarife molaları şeklinde gelen koşullar, kripto para piyasası içerisindeki risk iştahını bir miktar törpülemişti. Pardon, risk iştahı bir miktar tabii törpülemişti ve altcoin piyasasından çıkan fonlar geri girmişti. Bitcoin dominansında bir gevşeme yaşanmıştı, %62-%61’leri görmüştük. Ama biz bu hafta baktığımız zaman, yine bir endişe, yine bir kriz ortamıyla birlikte yükselen bir piyasa görüyoruz. Bu da Bitcoin dominansını yeniden artırdı. Aslında tarife krizlerinin çözülmesi Bitcoin dominansını biraz gevşetmişti ama şu an geldiğimiz noktada 107.000’in üzerine neredeyse test ediyoruz ve bunun arkasındaki en önemli sebep dolar endeksindeki gevşeme.
Tabii bu arada Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle birlikte ilk anda bir şok yaşandı piyasalar içerisinde ve bir miktar gevşeme görüldü. Evet, özellikle altcoin piyasasında da sert gerilemeler görülmüştü. Görece sert diyorum çünkü zaten dipten toparlanma etkisiyle ufak ufak yukarı tırmanış söz konusuydu. Ethereum baktığımız zaman, yine geçtiğimiz fiyat hareketine nazaran minimal bir hareketti ama yine güzel bir toparlanma, güzel bir yüzde kazanmıştı dipten baktığımız zaman. Tabii hâl böyle olunca, ilk anda bir şok etkisiyle bir gevşeme, bir panik havası ama arkasından dolar endeksindeki bu sert gerilemenin ardından riskli varlıklar biraz daha primli ilerledi. ABD hisse senedi piyasasında da biz toparlanma gördük ve kripto para piyasasında da bunun yansımalarını gözlemlemiş, izlemiş olduk.
BİTCOİN 120.000’E GİDEBİLİR
Burada da hem faiz indirimi döngüsüne giderkenki bu önümüzdeki birkaç aylık süreçte, Trump’ın yürüttüğü ilişkiler de belirleyici olacak. Aslında çoklu yönden, yani birden fazla etken tarafından etkilenmiş bir piyasa koşuluyla karşı karşıya kalacağız. Dolayısıyla yatırımcı çok dikkatli olmalı. Dengeler çok çabuk değişebilir. Söylemlerle birlikte anlık fiyat hareketleri görülebilir. Bu özellikle riskli varlıklar için geçerli bir durum olur. Kripto para piyasasında bu dengeler daha çabuk gerçekleşir.
Şimdi baktığımız zaman iç dinamiklere, kurumsalların daha fazla alım yaptığını, biz bireysellerin kısmen hâlâ tedirgin ilerlediğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bizim Bitcoin açısından konuşacak olursak, 107.000 – 109.000 bant aralığı çok belirleyici. Buradan pozitif ayrışabilirsek bir sıçrama halinde yukarı yönlü bir atak gelişebilir. Özellikle 109.000’in üzerinde kalıcı bir fiyatlama görürsek, 118.000-120.000 seviyelerine kadar, en azından fibo seviyelerinden baktığımızda, dip çalışmaları yaptığımızda buralarda dirençler oluşabileceğini bize söylüyor. Ama biz bu noktaya giderken Trump’tan bir açıklama gelir, resesyona dair endişeler birden bütün piyasayı sarar. Çünkü evet, resesyon endişesi Fed’in acil toplanması, faiz indirimleri gibi söylentileri beraberinde getiriyor. O koşulda piyasa bazen beslenebiliyor ama beslendiği döneme kadar bir kaos yaratılmış oluyor. Dolayısıyla bu yukarı yönlü beklentiler anlık olarak da törpülenebilir. Kaldıraçlı olan piyasada yani kaldıraçlı işlem yapan yatırımcının ayrıca dikkat etmesi gereken bir süreç.