Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Kiracı çıkarken depozitoyu ne kadar alır? Kiracıdan alınan depozito nasıl iade edilir?

    Ev kiraladığınızda ödediğiniz depozitoyu nasıl alacağınızdan söz edeceğiz. Çoğu zaman bu depozitonun nasıl alınacağı bilinmez. Kira depozitosu geri veriliyor mu ve iade işlemi nasıl oluyor bu sorulara açıklık getirelim.

    Ev kiraladığınızda ödediğiniz depozitoyu nasıl alacağınızdan söz edeceğiz. Çoğu zaman

    Yeni bir ev kiraladığınızda sözleşme yaparsınız. Ev sahibinin isteği doğrultusunda 3 aylık kiraya tekabül edecek kadar depozito ödemeniz gerekebilir. Ancak daha fazla miktarda depozito isteme hakkı yoktur. Bu paranın pek çok alanda kullanılabileceğini belirtelim. Güvence bedeli olarak verilen depozito, bir aksilik yaşanması ev için gereksinimlerin olması durumunda harcanabilir. Aynı zamanda kiracının kira parasını zamanında ödememesi gibi durumlarda ev sahibinin kullanabilmesi için de kenarda durur. Dolayısıyla bu bir geçici emanettir. Ancak sanıldığı üzere bu para her zaman ev sahibinde kalmaz. Eğer paranın kullanılmasına gerek kalmadı ise iade edilmesi sağlanır. Kiracı depozitosu nasıl geri verilir? Depozitoyu bankadan ve elden geri alma işlemiyle ilgili merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.

    KİRACI DEPOZİTOYU NASIL GERİ ALABİLİR?

    Kiracılar, eve ilk girdikleri vakit ödedikleri depozitoyu geri alabilmek için iki yönteme başvurabilir. İlk yöntem bankadan ödeme yapanlar içindir. Eğer depozitoyu bankadan yatırdıysanız, ilgili bankaya dilekçe yazarak paranızı üç ay içerisinde alma şansınız bulunuyor. İkinci yöntem ise elden depozito alanlar için geçerlidir. Ev sahibiniz ile görüşürsünüz ve size elden geri ödeme yapar. Ev sahibi, depozitoyu öderken, kiracının bu parayı teslim aldığına dair bir yazı hazırlayabilir ve size imza atmasını isteyebilir. Siz de eğer söz konusu depozitoyu aldıysanız imza atmak durumundasınız.

    Depozito, ilk ödendiği kira bedeli üzerinden hesaplanır ve yıllar içinde kira artış oranına göre yükselir
    Depozito, ilk ödendiği kira bedeli üzerinden hesaplanır ve yıllar içinde kira artış oranına göre yükselir

    KİRACIYA DEPOZİTONUN NE KADARI ÖDENİR?

    Kiracı, ilk başta ne kadar depozito ödediyse, aynı miktarda geri almalıdır. Depozitoda bazen kesintiler yapılabilir. Evden çıkarken boyama yapılması gerekiyorsa, ev içerisinde bir hasar varsa depozitodan karşılanması istenebilir. Evden çıkmadan evvel son ayın kirasını ödemek istemiyorsa depozito hakkını kullanabilir. Ancak bu güvence bedeli herhangi bir amaç için kullanılmadı ise ev sahibi tamamını iade etmelidir.

    Depozito, sanılanın aksine sabit kalmaz. Mesela 2020 yılında ev için sözleşme yaptınız ve kiracı konumundasınız. Depozito bedeli olarak 1 aylık kira bedeli ödediniz. Kira bedeline 10 bin TL diyelim. Aradan geçen 4 yılın sonunda evden çıkmaya karar verdiniz. 2024 kira bedeliniz ise 30 bin TL oldu. Depozitonuz kira  bedeli ile aynı olmak zorundadır. Yani sizin depozitonuz da 30 bin TL’ye yükseldi. Bunu baz alarak ev sahibinin size geri ödemesi şart koşulan para miktarı bir aylık kiraya tekabül edecek.

    Depozito, kiracının zarar vermediği veya başka bir kesinti gerekmediği sürece, ödediği miktarda geri ödenmelidir.
    Depozito, kiracının zarar vermediği veya başka bir kesinti gerekmediği sürece, ödediği miktarda geri ödenmelidir.

    Ev sahipleri, depozitonun artmayacağını iddia edebilir. Kiracılar olarak haklarınızı bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Çünkü nasıl ki kira ücretlerine zam yapılabiliyor ise depozitonun da yükselmesi gerekir. Güncel enflasyon ve kira zam bedeline göre depozito artacaktır.