Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Kira depozitosu altın olarak verilir mi? Depozito bedeli altın olabilir mi?

    Kira depozitosu nakit yerine altın halinde ödenebilir mi? Kiracı, kiralayana ödeyeceği depozitoyu gram çeyrek altın şeklinde verebiliyor mu merak ediliyor. Çünkü kiracılar, nakit para yerine kıymetli maden ürünleri ile depozito vermek isteyebiliyor. İşte güvence bedelini altın vermek doğru mu açıklıyoruz.

    Kira depozitosu nakit yerine altın halinde ödenebilir mi? Kiracı, kiralayana

    Kira depozitosu, yalnızca nakit olarak ödenmek zorunda değildir. Banka yolu ile de çeşitli şekillerde ödeme sağlanır. Ancak şöyle bir durum var ki altın olarak ödenir mi bu konu çok merak ediliyor. Türk Ceza Kanunu’na göre altın ile kira depozitosu vermek yasal mı? Bu konuda ne yapılabilir ve kiracının böyle bir hakkı var mı açıklıyoruz. Gram, çeyrek veya ONS gibi altını fiziksel olarak vermek ileride bir sorun yaratır mı?

    KİRA DEPOZİTOSU ALTIN OLUR MU?

    Altın ile kira depozitosu ödemek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü kanunlara göre depozitonun menkul kıymetler ile ödenebileceği belirtilirken, altın için böyle bir parantez açılmamıştır. Özellikle de güncel kiraya tekabül edebilecek gram, çeyrek, Cumhuriyet, yarım altın gibi çeşitlerde ödeme yapmak kabul görmez.

    Kira depozitosu, altın veya gümüş gibi değerli metallerle ödenemez; nakit ya da banka aracılığıyla yapılması gerekir.
    Kira depozitosu, altın veya gümüş gibi değerli metallerle ödenemez; nakit ya da banka aracılığıyla yapılması gerekir.

    FİZİKSEL VEYA DİJİTAL ALTIN İLE KİRA DEPOZİTOSU ÖDENİR Mİ

    Altının hangi türü olursa olsun, fiziksel veya dijital fark etmeksizin kira depozitosu olarak verilemez. Dolayısıyla farklı bir değerle ödemelisiniz. Genel olarak nakit olarak depozito yatırılır. Kimi kiracılar nakit olarak ödemeyi tercih ederken, kimileri ise bankadan havale eder ve böylelikle resmi kanıt sunabilecekleri bir kanal yaratırlar. Ancak şöyle bir şey var ki nakit olarak verilen depozitoya karşın ev sahibinden yazılı imza alırsanız, güvenceniz olur.

    EV SAHİBİNE ALTIN DEPOZİTO VERDİM GERİ ALABİLİR MİYİM?

    Ev sahibine depozito olarak altın verdiyseniz, kendisinin inisiyatif göstermedikçe geri almanız zor olacaktır. Çünkü ortada yazılı delil olmamasıyla beraber geri istemek için sağlam bir dayanağınız yoktur. Ancak şöyle bir şey olabilir. Eğer sözleşmede kira depozitosu olarak birden üç aya kadar kira bedeli yazıyor ise size onu geri verebilir. Fakat bu depozito miktarı altın fiyatı ile eşdeğer olur mu orası kesin değil. En fazla üç ay kira bedeli tarafınıza ödenecektir. Onun haricinde verdiğiniz altının değeri arttı ise bu dikkate alınmayacaktır. Kira miktarına göre depozito artar ve asıl önemli olan da budur.

    Depozito ödemesi için banka havalesi kullanılması, ileride doğabilecek sorunlara karşı resmi bir kanıt sağlar.
    Depozito ödemesi için banka havalesi kullanılması, ileride doğabilecek sorunlara karşı resmi bir kanıt sağlar.

    Altın gibi gümüş ile de ödeme yapmak sakıncalıdır. Bu tarz yatırımları ev sahibine verilecek bedel olarak kullanmamalısınız. En doğru ve risksiz depozito verme yöntemi banka aracılığı ile havale yapmaktır. Bu sayede ev sahibi inkar etse bile belgelerle ödeme yaptığınızı kanıtlayabilirsiniz. Evden çıkarken de üç ay içerisinde bu ödemeyi geri almanız mümkündür. Banka aracılığı ile verilen dilekçeler, depozitonuzu almanızı sağlıyor. Depozito işlemlerinin tamamlanması ise birkaç ay sürebilmektedir. Süreç sonuçlandığında tarafınıza ödeme yapılacaktır.