İşyeri açma belgesi ile kişiler kendi işyerlerini kurabilmektedir. Fakat belirli şartları karşılayanlar bu belgeyi alma hakkına sahip olur. Hangi alanda iş yapmak istiyorsanız, o alanla ilgili şartları yerine getirmek zorundasınız. Yazımızda, doğrudan iş yeri açma belgesine nasıl başvuracağınız ve kimlerin ilgili belgeyi alabileceği detaylı bir şekilde yer almaktadır. Esasında istenen şey, o alanla ilgili bilgi birikimine ve deneyime sahip olduğunuzu kanıtlamanızdır.
DOĞRUDAN İŞ YERİ AÇMA BELGESİ İÇİN MEZUNİYET ŞARTI
Meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu teknik liseleri veya mesleki açık öğretim liselerinden mezun olanlar, kendi alanlarında doğrudan iş yeri açma belgesi alabilirler. Mesleği ile ilgili ön lisans veya lisans eğitimi tamamlayanlar da bu belgeye başvuru hakkına sahiptir.
USTALIK BELGESİ İLE İŞ YERİ AÇILABİLİR Mİ?
Ustalık Belgesi, iş yeri açma belgesi ile eş değer kabul edilir. Ustalık belgesi olan kişiler doğrudan kendi iş yerini açabilir. Çünkü, bir meslekteki bilgi ve becerinin belirli bir seviyeye ulaştığı anlamına gelir.
Ustalık sınavları, belirli bir kalite standardının üzerinde olmayı gerektirir. Bu sayede, ustalık belgesi olan kişilerin iş yerlerinde kaliteli hizmet vermeleri beklenir. Türk mevzuatı, ustalık belgesi olan kişilere iş yeri açma yetkisi vermektedir.
İŞ YERİ AÇMA BELGESİ NASIL ALINIR?
İşyeri açma belgesi almak için öncelikle ilgili mesleki eğitim merkezine başvurmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında sizden istenen belgeleri tamamladıktan sonra, sınava girmeden doğrudan belgeyi alabilirsiniz. İşyeri açma belgesi olan kişiler, istemeleri halinde 40 saatlik İş Pedagojisi kursuna katılarak Usta Öğreticilik Belgesi de alabilirler. Bu belge, çırak yetiştirme konusunda yetkin olduğunuzu gösterir.
HANGİ ALANLARDA USTALIK BELGESİ ALABİLİRİM?
Ustalık belgesi alabileceğiniz birçok alan bulunuyor. Sektörlere bağlı olarak inşaattan, gıdaya, tekstile ve güzellik hizmetlerine kadar çeşitli alanlarda usta olduğunuzu resmi olarak beyan eden belgeye sahip olmak mümkündür. Aşağıda yer alan sektörlere ve dallara göz atarak fikir sahibi olabilirsiniz:
- Ahşap işleri, sıva, boya, elektrik tesisatı, tesisat, çatı işleri gibi birçok dalda
- Kaynakçılık, tornacılık, kalıpçılık, sac işleri gibi metal işlemeyle ilgili tüm alanlarda
- Elektrik tesisatçısı, elektronik tamircisi, beyaz eşya tamircisi gibi alanlarda
- Oto elektrikçisi, oto mekanikçisi, oto boyacısı gibi otomotiv sektörünün birçok dalında
- Aşçılık, pastacılık, kasaplık gibi gıda sektöründeki mesleklerde ustalık belgesi alabilirsiniz.
- Terzilik, dokumacılık, nakış gibi tekstil alanında
- Marangozluk, mobilya imalatı gibi ahşap işlemeyle ilgili alanlarda
- Kuaförlük, cilt bakımı, makyaj gibi güzellik sektöründe
- Bilgisayar tamircisi, yazılım uzmanı gibi bilişim alanında
Yukarıda saydığımız alanlarda belge sahibi olarak doğrudan iş yeri açma hakkı elde edersiniz. Eğitimi almadığınız ve resmiyette bu işle ilgili herhangi bir deneyim sahibi olmadığınız sektörler için iş yeri açmanız mümkün değildir.