Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Kargo gümrüğe takılırsa ne olur? Gümrüğe takılan kargomu nasıl alabilirim?

    Yurt dışından gelen kargolar, birkaç sebepten ötürü gümrükte kalabilir. Gümrüğe giderek kargonuzu almanız için yapmanız gerekenleri sıralayacağız. Kargo gümrükte kaybolur mu, gümrüğe takılan kargo nereden alınır gibi soruları Ekonomi Hattı olarak yanıtladık.

    Yurt dışından gelen kargolar, birkaç sebepten ötürü gümrükte kalabilir. Gümrüğe

    Her ülkede yurt dışından gelen kargolar denetlenir. Ülkemizde de gümrük müdürlükleri, hangi ürünün ülkeye alınıp hangisinin alınamayacağına karar veren kurum olarak karşımıza çıkar. Bazı ürünler, sorunsuz bir şekilde ülkeye alınabilirken, bazıları denetime tabi tutulur. Ancak ürünün akıbetini kısa süre içerisinde öğrenmeniz için mutlaka müracaat etmeniz gerekir.

    GÜMRÜĞE TAKILAN ÜRÜN GERİ GÖNDERİLİR Mİ?

    Evet, gümrükte takılan bir ürününüz varsa ve içeri alınması yasak ise geri gönderme durumu oluşur. Peki hangi ürünlerin gümrüğe takılma olasılığı daha fazla diye soracak olursanız, tüketilebilir tüm ürünler ilk sırada yer alır. Yurt dışından getireceğiniz et süt ürünleri, gümrüğe takıldıktan sonra geldiği yere iade edilir. Bu yüzden pek çok kişi internet üzerinden yurt dışı gıda alışverişi yapılmasını önermiyor. Satın almayı istediğiniz ürünü ülke içinden tedarik etmeniz daha doğru olacaktır.

    Kargo gümrüğe takılırsa ne olur?

    HARÇ BEDELİ ÖDEYEREK ÜRÜNÜNÜZÜ ALABİLİRSİNİZ

    Gümrüğe takılan her ürün için aynı işlem uygulanmaz. Belirli bir harç bedeli ödenmeniz gereken ürünlerde, bu ödemeyi yaptığınız takdirde ürününüzü sorunsuz şekilde alabilirsiniz. Eğer harç bedelini ödemezseniz gümrükte kalmaya devam eder. Ne kadar ödeme yapacağınız ise tamamen ürüne bağlı olarak değişiyor. Kilogramı yüksek ürünlerde ücret artmaktadır. Aynı zamanda kategorisine göre fiyatlandırma yapıldığı da bilinmekte.

    30 GÜN İÇİNDE ALMAZSANIZ SATIŞA ÇIKARILIR

    Gümrükteki ürününüzü 30 gün içerisinde teslim almazsanız ve işlemde bulunmazsanız, ürün artık size ait olmayacaktır. Gümrük malı kurumun olur ve kurum üzerinden de satılır. En kısa sürede satış ofisleri aracılığıyla gümrük malına biçilen fiyat üzerinden yeni sahibine teslim edilir. Eğer geç kalırsanız, satışa çıkarılan ve fiyat performans açısından uygun olan gümrük mallarının çok hızlı satıldığını hatırlatalım. 30 günlük size verilen süreyi iyi değerlendirmeli ve ilgili masrafları ödemelisiniz.

    GÜMRÜK MALİYETİ HESAPLAMA

    Gümrükten geçecek ürün için ne kadar hesaplamanız gerektiği konusunda sizlere örneklendirme yolu ile bilgi vereceğiz. Örneğin 2500 TL değerinde bir mücevher satın almış olun. Bir ürün gümrükten geçerken maliyet nasıl hesaplanır açıklayalım.

    2500 TL’lik mücevher, AB üyesi bir ülkeden sipariş ediliyor:

    Gümrük Vergisi %30
    ₺750.00

    Özel Tüketim Vergisi %20
    ₺650.00

    Gümrüğe Sunma Ücreti
    ₺22.00

    Damga Vergisi
    ₺2.20

    Toplam Tutar ve Masraf Tutarı
    ₺1424.20

    Tüm bu masraflarla birlikte toplam 3924.20 TL ödemelisiniz.

    Kargo gümrüğe takılırsa ne olur?

    Not: Mücevher, gümrükte ÖTV’ye dahil olan ürünler arasındadır.

    AB üyesi ülkelerden gelen 30 Euro ve üstü ürünlerin gümrük vergisi %30’a yükseltilmişti. AB üyesi olmayan ülkelerde ise %30’dan %60’a yükseldi. Bu vergi kalemindeki artış ile birlikte gümrük ücretleri ciddi oranda yükseldi. Uygun fiyatlı almayı planladığınız ürünün değeri, gümrük masrafları ve vergi ödemeleri sonrası iki katına çıkabiliyor.