IMEI kayıt ücreti, yeni yılda zamlandı. Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanımı için şart koşulan kayıt işlemi, 2025 yılında kaç lira oldu? iPhone, Samsung, Huawei, OPPO IMEI fiyat listesi ve diğer detaylar…
IMEI KAYDI NEDİR?
IMEI Uluslarası Mobil Cihaz Kodu olarak tanımlanıyor. Hücresel veriye sahip olan her cihazda bulunan IMEI numarası, söz konusu cihazın kimliğinin tespiti için önemlidir. Her cihazın kendine özel IMEI numarası vardır. Ülkemizde de bir cihazın IMEI kaydının yapılması ücrete tabi tutulmaktadır.
LAPTOP VE TABLETLERDE IMEI KAYDI ZORUNLU MU?
Yurt dışından gelen her cihazın IMEI kaydı yapılabilir fakat zorunlu değildir. Yalnızca akıllı telefonları hücresel bir hat ile kullanmak için kayıt işleminin şart olduğunu hatırlatalım. Aksi halde cihazın bağlı bulunduğu operatör hizmetlerinden yararlanılması askıya alınır. Bunun için cihaz sahibine verilen süre, 2024 Nisan’dan itibaren 180 gün olarak güncellendi.
2025 IMEI CİHAZ KAYIT ÜCRETİ (iPhone, HUAWEI, SAMSUNG, OPPO)
IMEI cihazlarının kayıt ücretleri sene sonu belirlenir. 2024 Aralık ayında kayıt ücretlerine ne kadar zam geleceği duyurulur. 2025 IMEI kayıt ücreti %43,93’lük bir artışla 45.614 TL olarak belirlendi.
IMEI KAYDI YAPTIRILMAZSA NE OLUR?
IMEI kaydı yapılmayan cihazların 6 aylık kullanım süresi dolduktan sonra operatör servislerinden yararlanması engellenir. Akıllı telefonları üzerinden arama yapılamaz, kullanıcılar SMS gönderiminde bulunamaz. Hücresel veri kullanımı yapamaz fakat Wi-Fi üzerinden internete erişim sağlayabilir.
IMEI KAYIT ÜCRETLERİ SABİT MİDİR?
IMEI kayıt ücretleri telefondan telefona değişkenlik gösteriyor mu sorusunun yanıtı bellidir. Hayır, her marka ve modele ait akıllı telefonlarda aynı fiyat talep ediliyor. Dolayısıyla yurt dışından iPhone 15 veya Samsung Note 20 Ultra getirmenizin kayıt ücreti bakımından devlet nezdinde hiçbir farkı yoktur.
AKILLI TELEFON KAYIT ÜCRETLERİ NEDEN PAHALI?
Akıllı telefon yurt dışı kayıt ücretleri, 2018 yılına kadar normal seviyede tutuluyordu. Fakat ne olduysa 6 yıl önce oldu. 2018 yılında bir anda 149 TL’den 500 TL’ye çıktı. Daha sonra katlanarak arttı. Bu süre zarfında teknolojik alet üreten ve özellikle de akıllı telefon satışında bulunan bazı şirketlerden daha fazla vergi alınmaya başlandı. Bu da iki koldan cihaz fiyatlarının artmasına sebebiyet verdi.
Birkaç yıl öncesine kadar akıllı telefonu yurt dışından satın almak bütçe bakımından daha makuldü. Hatta bunu deneyimleyen bazı sosyal medya fenomenleri, yurt dışından alınan telefonla ceplerine daha fazla para kaldığını ve kalan para ile; 1 hafta tatil, yol masraflarının karşılandığını belirtti. Milyonlarca kez izlenen bu videolar, IMEI kayıt ücretleri için dönüm noktası oldu. O sene kayıt ücretlerine devasa zam geldi. Ücretler ortalama %200 oranında arttı ve takip eden yıllarda da artışlar devam etti.
IMEI kaydıyla ilgili sık sorulan sorular:
IMEI kaydı yaptırmak zorunlu mu?
Evet, yurt dışından getirilen telefonlar 120 gün içinde kayıt edilmezse iletişim hizmetleri kesilir.
IMEI kaydı nasıl yapılır?
IMEI kaydı, e-Devlet sistemi üzerinden BTK IMEI Kayıt hizmeti ile yapılır.
IMEI kaydı için hangi belgeler gerekli?
Pasaport veya kimlik (IMEI kaydı, son 3 yıl içinde yurt dışına çıkış yapmış bir pasaport üzerinden yapılabilir).
Telefonun IMEI numarası (telefon üzerinden *#06# tuşlanarak öğrenilebilir).
IMEI harcı nasıl ödenir?
Harç ücreti, vergi dairelerinden, bankalardan veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödenebilir. Ödeme sırasında pasaport numarası ve IMEI numarasını doğru girdiğinizden emin olun.
Bir pasaporta kaç telefon kaydı yapılabilir?
3 yıl içinde bir pasaport üzerine sadece 1 telefon kaydı yapılabilir.
Kayıtlı IMEI numarasını nasıl kontrol ederim?
IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığını BTK’nın IMEI sorgulama hizmeti üzerinden kontrol edebilirsiniz.