Hafta boyunca en önemli gündem maddesi, TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararı olacak. Ekonomistler, politika faizinin 150 baz puan indirilerek yüzde 48,50’ye çekilmesini bekliyor. Ayrıca, 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50 olarak öngörülüyor. Bunun yanı sıra ABD, Avrupa ve Asya’dan özellikle Çin’den gelecek veriler ekonominin gündeminde olacak. Altın, dolar, borsa ve diğer yatırım araçlarını yakından etkileyecek veriler piyasanın nabzını tutucak.
Borsa İstanbul tarafında ise geçen hafta düşüş eğilimi dikkat çekti. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,96 değer kaybederek 9.724,50 puandan tamamladı. Teknik analizlere göre, 9.700 ve 9.650 seviyeleri destek, 9.800 ve 10.000 puan direnç konumunda.
ABD’DE FED KARARININ ETKİLERİ VE BÜYÜME VERİLERİ
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasına ilişkin açıklamalar ön planda olacak. Geçen hafta Fed, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 4,25-4,50 aralığına çekti. Ancak, 2025’te faiz indirimlerinin yavaşlayacağına dair sinyaller piyasaları dalgalandırdı.
ABD ekonomisinin büyüme performansı ise dikkat çekici:
Üçüncü çeyrekte yüzde 3,1 büyüme ile beklentileri aştı.
Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yıllık yüzde 2,8 oldu.
ALTIN, BORSA VE PETROLDA SON DURUM
Geçen hafta altının ons fiyatı, yüzde 0,95 düşüşle 2.623 dolar seviyesine geriledi. Brent petrol ise Çin’deki talebin azalabileceği endişeleriyle haftalık bazda yüzde 1,9 düşerek 72,6 dolar seviyesinde dengelendi.
Dolar/TL ise haftayı yüzde 0,8 artışla 35,2269 seviyesinden kapattı. Piyasalar, Fed’in faiz politikası ve ABD verileri ışığında yeni yönünü belirleyecek.
AVRUPA’DA PARA POLİTİKASI VE ENFLASYON GÜNDEMDE
Avrupa’da İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 4,75’te sabit tuttu. Ancak, kasım ayında yükselen enflasyonun BoE ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarını nasıl şekillendireceği merak konusu. İsveç Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,50’ye çekti. Norveç Merkez Bankası ise faiz oranını yüzde 4,50’de sabit tuttu.
ASYA PİYASALARINDA ÇIKIŞ BASKIN
Asya’da, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranını yüzde 0,25’te sabit bırakırken, Çin Merkez Bankası (PBoC) da faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Japonya’da enflasyon yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşti ve bu durum BoJ’un ilerleyen dönemde faiz artırabileceği beklentilerini artırdı.
Hong Kong, Japonya ve Güney Kore’de Noel tatili nedeniyle borsalar hafta boyunca kısıtlı işlem gerçekleştirecek.
TAKİP EDİLECEK TARİHLER
Pazartesi (25 Aralık): İngiltere büyüme verisi.
Salı (26 Aralık): Japonya Merkez Bankası toplantı tutanakları, ABD tüketici güven endeksi.
Çarşamba (27 Aralık): TCMB reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı.
Perşembe (28 Aralık): TCMB faiz kararı.
Cuma (29 Aralık): Çin sanayi karları, Japonya işsizlik oranı ve sanayi üretimi.