Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Günlük kiralık ev kimlik ister mi? Günlük kiralık evde kalmak sicile işler mi?

    Günlük kiralık evlerde kimlik vermek zorunlu mudur? En çok merak edilen konu ise günlük kiralık evde kaldığımız sicilde gözüküyor mu sorusudur. Bu evlerde kalmadan önce yasal mevzuatla ilgili sizlere bilinenleri anlatacağız.

    Günlük kiralık evlerde kimlik vermek zorunlu mudur? En çok merak

    Günlük kiralık evde kalmak için artık belirli bir yasal yol izleniyor. Eskiden çok fazla sayıda usulsüz kiralama işlemi yapılırdı. Ancak son birkaç senede devletin attığı ciddi adımlarla beraber, ev sahiplerine yapılan denetimler sıklaştı. Kiralanan evler pansiyon statüsü taşıyor ve kiralamak için ruhsat alınması gerekiyor. Dolayısıyla bu tarz evlerde konaklamak isteyenler neye dikkat etmeli sizlere bilgi dolu yazı hazırladık. Günlük kiralık evde yaşamanın sicilinize olumsuz yansır mı veya kimliksiz ev tutmak mümkün mü bu sorulara yanıt vereceğiz.

    GÜNLÜK KİRALIK EV İÇİN KİMLİK VERMEK ZORUNLU MU?

    Günlük kiralık evlerde konaklayacaksanız yetkililere kimlik bilgilerinizi vermelisiniz. Çünkü kimlik almak yasal olarak zorunludur. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne burada konakladığınıza dair resmi bilgi gider. En ufak bir güvenlik veya detaylı araştırmada sizin burada geçici ikamet ettiğiniz gözükecektir. Bu işlem hem sizin hem de toplumun genel güvenliğini sağlamak maksadı ile yapılır. Kimlik vermeden günlük kiralık evlerde kalamazsınız. Kalındığı tespit edilir ise pansiyon sahibine ceza verilir. Cezai işlem maddi ve hapis cezası olarak ikiye ayrılır. Eğer kiralanan evlerde başınıza bir şey gelirse, burada ikamet ettiğinizi kanıtlayabilmek adına kimliğinizin işlenmesi gerekir.

    Günlük kiralık evlerde konaklamak için kimlik bilgilerinizi vermek yasal olarak zorunludur ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilir.
    Günlük kiralık evlerde konaklamak için kimlik bilgilerinizi vermek yasal olarak zorunludur ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilir.

    18 YAŞ ALTI GÜNLÜK KİRALIK EV TUTABİLİR Mİ?

    Hayır, 18 yaşının altında olan kişilerin günlük kiralık evi ailesi olmadan tutma olanağı yoktur. Resmiyette de belirtildiği üzere, kiralama işlemi yalnızca reşit olanlara yapılır. Bu konuda tespit edilen usulsüzlüklerde ceza ev sahiplerine kesilir. Aile ile birlikte yapılan kiralama işlemlerinde reşit olmayan çocukların da yer alması normaldir. Ancak diğer senaryolarda yasak uygulanır.

    GÜNLÜK KİRALIK EVDE KALINCA SİCİLDE GÖZÜKÜR MÜ?

    Günlük kiralık evde kalırsanız, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eriştiği sisteme bilgi verilecektir. Bu da güvenlik için yapılır. Pansiyon yetkilileri, kiralama tarihini ve ilgili kişinin kimlik bilgilerini iletmelidir. Ancak günlük kiralık evde konaklamak sicile olumsuz anlamda dahil edilmez. Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırmalarında gözükür. Bu da sizi ahlaki olarak olumsuz etkilemeyecektir. Bu konuda endişeniz olmamalıdır.

    Sisteme işlenecek bilgiler; emniyet yetkilileri, pansiyon çalışanları ve sizin dışınızda kimse tarafından bilinmeyecektir. Yalnızca kaldığınız bölge veya siz bir soruşturmaya doğrudan veya dolaylı olarak dahil olursanız bu bilgiler mahkeme önünde kullanılabilir. Ancak olağanüstü durumlar haricinde sicile işleme gibi bir durum söz konusu dahi edilemez.

    Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre günlük kiralık evler pansiyon statüsü kazandığı için, pansiyonlar da kimlik bildirme sistemine dahil edildi. Sisteme giriş yaparak, kiralama işlemini yapan kişilerin bilgilerini yazıp geçici ikamet yerinde olduklarını belirtmelidir.