Türkiye genelinde yeni yılın ilk günü itibariyle devreye alınacak Depozito Yönetim Sistemi ile Bakanlık, 0,1- 3 litre hacme sahip ambalajların şişe ve kutu başına geri dönüşümü için depozito ücretini vatandaşa geri ödeyecek.
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU
Depozito yönetim sistemi, geri dönüşüm miktarını yükseltmek ve çevreyi muhafaza etmek hedefiyle 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle uygulamaya alınacak bir atık yönetim yöntemidir. Söz konusu sistemde, plastik, cam, metal gibi ambalajlı malzemeler satın alınırken belirli bir depozito ücreti ürün fiyatına eklenir. Tüketici, ürünü tükettikten sonra ambalajı ilgili toplama noktalarına veya otomatik makinelerine iade ederek ödediği depozito ücretini geri alır. Bu yöntem, atıkların geri dönüşümüne teşvik sağlarken natürel kaynakların korunmasına ve çevresel kirliliğin azaltılmasını destekler.
TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ
Türk yazılım mühendislerinin geliştirdiği makine sayesinde makineye, ambalajlı atıkların barkodu taratılacak. Makineler atıkları, cam şişe, pet ve alüminyum ambalajlı malzeme olarak kategorize ederek ilgili atık haznesine aktaracak. Atılacak ürün başına gerçekleştirilecek ödemeler ise e-cüzdan sistemine yönlendirilecek. Makineye atılan her malzeme geri dönüşüm sistemine giderek ekonomi yaratılacak.
NERELERDE BULUNACAK?
Depozito Yönetim Sistemi makinelerinin ilk olarak alışveriş merkezlerinde ve marketlerde bulundurulması kararlaştırıldı. Sistemin gelişmesi ve yaygınlaşması durumunda metre, marmaray, otobüs durağı gibi toplu taşıma noktalarına da kondurulabileceği açıklandı.
Donanım Haber’den Metin Akpınar’ın aktardıklarına göre, Türkiye’de 25 milyar adet içecek ambalajı toplanılacak. Türkiye’nin her yerinde kolayca erişilebilecek noktalarda yaklaşık 20-30 bin adet makine konumlandırılacak. Depozito süreçleri ise dijital bir şekilde ilerleyecek ve telefonlarda depozito uygulama sistemi olacak. Cep telefonundaki QR kodu makinaya yaklaştırıldığında, kaç tane ambalaj konduysa makine, e-cüzdana o kadar depozito bedeli aktaracak.
Diğer taraftan Depozito Yönetim Sistemi çerçevesinde satın alınan ürün için vatandaşlar bir depozito bedeli verecek. Söz konusu ücret, malzemenin şişesi veya ambalajı makineye atıldığında geri ödenecek. Pilot uygulamada depozito bedeli 25 kuruş olarak hayata geçirilmişti.