Ev sahipleri, depozito ücretini aynı şekilde iade etmelidir. Eğer kiracı evden çıkayacağını belirttiyse, güvence bedeli en kısa sürede kiracıya ödenmek zorundadır. Bazı istisnalar haricinde ücretin tamamı verilir. Kira bedeline bağlı olarak her ay depozito otomatik olarak artar. Evi ilk kiraladığınız ödediğiniz depozitodan fazlasını alırsınız. Depozito ödememekte ısrar eden ev sahibini nereye şikayet etmelisiniz açıklıyoruz. Ev sahibi depozitomu vermiyor, kiracının depozitosu hangi durumlarda yanar işte detaylar! Ekonomi Hattı olarak ev sahibi ile kiracı arasındaki en büyük problemlerden birine açıklık getireceğiz. Hangi tarafın haklı olduğunu ve hukuki olarak hakkınızı nasıl arayacağınızı da özetliyoruz.
EV SAHİBİ DEPOZİTOSUNU HANGİ DURUMLARDA ÖDEMEZ?
Ev sahibi, depozito ödememe hakkını saklı tutabilir. Ancak bu durum belirli şartlar oluştuğunda gerçekleşir. Eğer bazı aylarda kira ödemediyseniz, evin demirbaşlarına zarar verdiyseniz, apartman aidatı ödemesi yapmadıysanız kira depozitonuzu yakabilirsiniz. Ev sahibi depozitonun ilgili kısmını ödemek yükümlülüğünde değildir. Çünkü hem ev sahibine hem de daireye borçlu konumundasınız. Depozito talep hakkınız olmadığı gibi ev sahibi depozitodan daha fazla zarar eder ise bunu da yine kiracı karşılamalıdır.
DEPOZİTO ÖDEMEYEN EV SAHİBİNİ ŞİKAYET ETME YOLU
Siz her kiranızı ödediyseniz ve hiçbir masraf çıkarmadıysanız depozitonuzu kesinlikle almalısınız. Depozito ödemeyen ev sahibi için yapacaklarınız yasalarda açıkça bellidir. Öncelikle bu sürecin kusursuz yönetilmesi için bir avukatla anlaşmanız önerilir. Çünkü gidişata bağlı olarak farklı işlemler de gerekebilir. Noter’e gidip ihtar çekiniz. Eğer ihtara rağmen hala depozitoyu ödemiyorsa avukat aracılığıyla yasal takip başlatabilirsiniz. Avukatınız, ev sahibinin ödemediği her ay için, faizini de geri vermesi şartı ile depozitonuzu almak için işlemde bulunacaktır.
MUTLAKA YAZILI ANLAŞMA YAPIN
Eğer ev sahibi size son ayın kirasını depozitodan karşılayabileceğinizi belirtiyorsa önleminizi alın. Çünkü kötü niyetli ev sahipleri, bunu mahkeme önünde kullanabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Siz depozitoyu kiradan sayıyorsunuz ve ödeme yapmıyorsunuz. O da kirayı ödemediğinize dair size dava açabiliyor. Çünkü sizin aranızdaki anlaşma yazılı değil sözlü ve mahkeme önünde geçerliliği olmayan türden. Bu nedenle yazılı anlaşma yaparak, mevcut depozitonun kiradan sayıldığına yönelik ev sahibinin imzasını istemelisiniz. Böylelikle mahkemede başınız ağrımaz ve kendinizi kanıtlamakla uğraşmazsınız. Ne yazık ki son birkaç yılda ev sahibi kiracı kavgaları nedeniyle bu tarz anlaşmazlıklar iyice arttı. Her halükârda önleminizi almanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü işin yargı boyutuna en çok dikkat edilen şey belgeler ve imzalı işlemlerdir. Aksi halde kendinizi daha zor ifade edersiniz ve mahkeme huzurunda kanıt sunarsınız.