Çeşitli sebeplerden dolayı eve yeni bir kiracı daha almak isteyebilirsiniz. Hâlihazırda ev masraflarını bölüşebileceğiniz ve maliyetinizi düşürecek yeni bir oda kiracısı kulağa mantıklı geliyor. Ancak yasal mevzuatta tam olarak böyle bir adım atmak beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Öncesinde önlem alırsanız başınız ağrımaz. Bazı durumlarda ev sahibine tahliye için büyük koz verirsiniz, bu nedenle Ekonomi Hattı olarak ev arkadaşı almanın yöntemlerini açıklıyoruz.
EV ARKADAŞI ALMAK TAHLİYE SEBEBİ Mİ?
Ev sahipleri, evi yalnızca size kiraladığına yönelik bir sözleşme imzalatır. Bu nedenle bir başkasının eve dâhil edilmesi, yasalar önünde ev sahibini haklı yapar. Oturduğunuz yerden tahliye edilmek istemiyorsanız mevzuata dikkat etmelisiniz. Çünkü mahkemede sizin aleyhinize karar çıkabilir. Neyse ki ev arkadaşı almanın yolları mevcut. Fakat ev sahibinin izni gerekiyor. Dava yoluyla tahliyeniz talep edilirse, süreç ne kadar uzarsa uzasın, yüksek ihtimalle evden tahliye edilmenize karar verilecektir.
En başta kira sözleşmesini imzalarken, eğer alt kiralama ile ilgili onay durumu var ise ev sahibinden yazılı izin almanıza gerek yoktur. Ancak güncel kira sözleşmelerinin çoğunda böyle bir izin maddesi, siz ev sahibi ile önceden anlaşmadıkça koyulmaz.
EV ARKADAŞI İÇİN YAZILI SÖZLEŞME YAPIN
Ev arkadaşı almak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, ev sahibi ile yazılı sözleşme imzalamanızdır. Ev arkadaşı sözleşmesi, oda kiralama sözleşmesi olarak da geçen bu işlem sayesinde kendinizi güvence altına alırsınız. Yazılı sözleşme e-Devlet üzerinden yapılır. 2024 yılından itibaren tüm kira sözleşmeleri e-Devlet ile gerçekleştiği için, yazılı ve dijital sözleşmenin yapılmasını sağlayın. Her hâlükârda yasalar önünde sizin avantajlı olmanız ve kurallara uyduğunuzun belgelenmesi gerekir. Çünkü en ufak hatada dahi siz ne kadar masum bir yaklaşımda bulunmuş olsanız bile tahliyeniz gerçekleşebilir.
KİRACI EVİ KİRAYA VEREBİLİR Mİ?
Bir başka merak edilen soru ise kiracıların evi bir başkasına kiraya verip vermeyeceğidir. Ev arkadaşı nasıl ki sözleşme olmadan yasak ise alt kiralama işlemi tamamen yasaktır. Yine ev sahibi ile görüşmeniz gerekir.
Evden ayrılacaksanız mevcut sözleşmenizi yeni kiracıya devredebilirsiniz. Bu sefer sözleşme yeni kiracı üzerinden devam eder. Üç tarafın da onayı gerekmektedir. Hem kiracı hem yeni kiracı olacak kişi hem de ev sahibinin anlaşması şarttır. Mevcut kira sözleşmesine ek olarak kiracı ile devralacak kiracı arasında sözleşme yapılmalıdır. Bu sözleşmenin onaylandığı yönünde kiraya veren tarafından da onay gerekir. Tüm resmi işlemler sona erdikten sonra artık evde yaşayabilecek kiracılar değişmiştir. Eski kiracı süreçten muaf tutulur ve hepsi resmi olarak kaydedilir.