Sosyal Güvenlik Kurumu, Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) ismiyle bilinen yıpranma payı uygulamasında detayları artırdı. Söz konusu uygulama, bedensel veya ruhsal bakımdan ağır faaliyetlerde bulunan sigortalılara erken emeklilik hakkı sunuyor. Yeniden yapılan düzenleme ile 45 meslek grubu, ilave hizmet süresi elde ederek emeklilik yaşını daha öne çekme hakkına malik oldu.
ERKEK EMEKLİLİK TANINAN MESLEK GRUPLARI
Kurum’un gerçekleştirdiği duyurulara göre, listedeki mesleklerde faaliyet gösterenler erken emeklilik şansından faydalanabilecek:
- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli ve emniyet mensupları
- İtfaiye çalışanları
- Demir-çelik sektöründe görev yapan işçiler
- Cezaevi ve infaz koruma memurları
- Çimento fabrikalarında çalışanlar
- Sağlık sektöründe görev yapan radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları
- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar
- Cıva üretim tesislerinde görev yapan işçiler
Bu meslek gruplarında sigortalı olarak çalışanlar, tespit edilen şartları yerine getirmeleri durumunda daha erken emeklilik hakkı elde edebilecek.
Yıpranma payı uygulamasından hangi çalışanın ne şekilde faydalanabileceği ile alakalı ayrıntılı detay almak isteyenler, SGK’nın resmi web adresinden ya da en yakın SGK müdürlüklerinden bilgi alabilir. Erken emeklilik şansını kaybetmemek adına başvuru aşamasına dair son gelişmeleri izlemekte de yarar bulunuyor.
YIPRANMA PAYI NEDİR?
Yıpranma payı, riskli, ağır, tehlikeli ya da sağlığa zarar verebilecek faaliyetlerde bulunan çalışan sigortalılara sağlanan hususi bir haktır. Söz konusu uygulama çerçevesinde, personelin fiili hizmet sürelerine ilave günler eklenir ve dolayısıyla emeklilik yaşları öne çekilerek daha erken emekli olmalarının önü açılıyor. Yıpranma payı, bilhassa beden ve ruh sağlığını negatif tesir eden meslek gruplarında çalışan şahısların çalışma yaşamlarının güç durumunu telafi etmek hedefiyle uygulanır.