Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Borsa İstanbul’da “böyle bir risk var” diyerek dikkat çekti! ‘Yarardan çok zararı olur’

    Borsa İstanbul’da kısmi toparlanmalar görülürken enflasyon tartışmaları yeniden alevlendi. A1 Capital GMY’si Üzeyir Doğan borsadaki enflasyon tartışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Borsa İstanbul'da kısmi toparlanmalar görülürken enflasyon tartışmaları yeniden alevlendi. A1

    Türkiye içeriden bazı haberlerin de borsada etkisini gördük. Yani birincisi enflasyon muhasebesi gerçekten getirdiği değerleme zorlukları, rakamların anlaşılamaması vesaire piyasada satış getirdi. Yani bankalar oradan pozitif etkilendi. Çünkü uygulanmayacak dendi. Daha sonra işte, geçen yıl bankalara gelecek mi gelmeyecek mi bu yıl için daha doğrusu geçen yılın sonunda onu konuştuk. Sonra yok bankalara gelmeyecek dedik. Acaba Türkiye’de de enflasyon muhasebesi diğer şirketler içinde kalkar mı dedik. Hayır, kalkmayacak dendi.

    Oradan bir kez daha olduk. Üstüne geçen sene hatırlarsan borsaya bir vergi tartışması çıktı. Anlamsız bir şekilde. Yani o zaman da çok eleştirdik. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez. Hacim üzerinden komisyon bir anlam ifade etmez. Yani bu gelir başka türlü de alınabilir. Hani bunun için buradaki yatırımcı iştahını kaybettirmeye gerek yok vesaire. Yani biz bunları konuştuk konuştuk. Hiçbir paydaşın da haberi olmadan böyle bir süreç çıktı.

    BORSA İSTANBUL’DAKİ RİSK

    Bir türlü yani aylarca bu karar ne vergi geldi ne vergi gelmeyeceği dile getirilebildi. En son çok şükür vergi gelmeyeceği en tepeden söylendi ve piyasa bir rahatlamaya girdi. Yani burada bizim içerideki sıkıntılarımız bunlardı. Yani ana çerçevede baktığımızda bugün de enflasyon muhasebesi bence şirketler tarafında negatif etkiler oluşturuyor. Ne hazine aradığını buluyor, ne şirketler aradığını buluyor enflasyon muhasebesinden. O nedenle ben faydadan çok zarar getirdiği kanaatindeyim. Ve işin şey tarafı yani bu sene enflasyon 30’lar civarı gelecek olursa kötü tarafı seneye de bu enflasyon muhasebesi devam etme durumu söz konusu olacak. Yani böyle bir risk de var.

    Borsa İstanbul'da "böyle bir risk var" diyerek dikkat çekti! 'Yarardan çok zararı olur'

    Şimdi Sayın Bakan bu seneye geçerken kural bu. Bu kuralı uygulayacağız dedi. O zaman kural buysa gelecek yılda mı enflasyon muhasebesi olacak? Yani bunu bence şimdiden çözmek lazım. Piyasayı rahatlatma adına bu mesajı vermek lazım. Olacaksa olacak, olmayacaksa olmayacak. Yani olmaması da bence piyasanın lehine olabilecek bir durum. Vergi zaten gündemden kalktı. Şu an her iki şu şartlarda kimsenin bir daha borsaya vergi demesini ben mümkün olmayacağı kanaatindeyim.