Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin petrol üretiminde ulaştığı son durumu ve gelecekteki hedeflerini paylaştı. CNN Türk’e verdiği röportajda, Gabar petrolünde üretim kapasitesinin artacağını belirterek 2025’te tüm potansiyelin ortaya çıkacağını söyledi.
GABAR’DA HEDEF 100 BİN VARİL
Bayraktar, Gabar sahasının 2021 yılında yapılan keşifle Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol rezervlerinden biri olduğunu vurguladı. Günlük üretimin şu anda 71 bin varile ulaştığını ifade eden Bakan, “Gabar’daki üretimimiz sadece birkaç yılda iki katına çıktı. Bu yılki hedefimiz 100 bin varile ulaşmak” dedi. Türkiye genelindeki toplam petrol üretiminin günlük 127 bin varil olduğunu belirtti.
GÜNLÜK 1 MİLYON VARİL ÜRETİMEE İHTİYACIMIZ VAR
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide bağımsızlık hedefi doğrultusunda günlük 1 milyon varil petrol üretimine ihtiyaç duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu üretimi yalnızca Türkiye’de gerçekleştiremeyebiliriz. Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerde üretim yapıyoruz. Gabar gibi sahaların yanı sıra yurtdışında da daha aktif olmamız gerekiyor.”
“Türkiye’de de petrol arıyoruz. İyi çalışmalarla Suriye’deki potansiyel artabilir. 600 bin varil azaldı. O sahalar profesyonel elle işletilmedi. Terör eliyle üretilen sahalardan bahsediyoruz. Profesyonel ellerde bu rakam artabilir.”
“Gabar petrolü, Türkiye’nin en kaliteli petrolüdür. Ham petrol olduğu gibi kullanılmıyor. Rafinelerinde işlendikten sonra araçlarda kullanılabiliyor. O işlem yapılırken bu petrol daha rahat işlenebiliyor. Dünya standartlarında kaliteli bir petrol. Gabar’da bugün itibariyle 71 bin varile geldik günlük üretimde. Türkiye Petrolleri 2016 yılında 35-36 bin varil petrol üretiyordu. Bugün sadece Gabar’da bunun 2 katına çıkmış durumdayız. 75 kuyuda 71 bin varil üretiyoruz. Türkiye’nin geri kalan kuyularında 40-50 varillerde. Saha çok verimli.”
3 BİN KİŞİ O DAĞLARDA ÇALIŞIYOR
“Gabar bizim 2021 yılında yaptığımız bir keşif. Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi. Bu yılki üretimimiz Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretimi. 29 Aralık itibariyle günlük yurtiçi üretimimiz 127 bin varil oldu. Gabar dahil. Gabar terörle anılan bir yerdi. Neden Türkiye’ye terörle meşgul edilmiş anlaşılıyor. Şırnak 2024 yılında Türkiye’de ekonomisi en çok büyüyen il. 3 bini üzerinde o dağlarda çalışanımız var. Çoğunluğu o bölgeden.”
TÜM POTANSİYEL BU YIL ORTAYA ÇIKAR
“Şırnak petrol kenti haline dönmüş durumda. İktisadi petrolün yanında sosyal bir dönüşüm de var. Geçmişte gidilemeyen o dağlara 540 km yol yaptık. Biz bu çalışmaları sürdürdükçe üretim artacak. Gabar’daki keşifte 100 bin varile çıkacağımızı düşünüyoruz. Yeni keşiflere ihtiyaç var. Arama faaliyetlerimiz devam edecek. Yaptığımız operasyon 4 km yerin altında. Gabar’da biraz farklı çalışıyor. Her arama kuyumuz, üretim kuyumuz haline geliyor. 2025 için daha endüstrinin standartlarına uygun çalışılarak bölgenin tüm potansiyeli ortaya çıkarılacak.”
Bayraktar şöyle konuştu:
“Temel hareket noktamız şu; Türkiye’yi enerjide bağımsız kılabilmek. Bunun için günde 1 milyon varil petrol üretmemiz lazım. Bunu Türkiye’de üretmeyebiliriz. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinden olan Fransız Total şirketi, Fransa’da 1 varil petrol üretmiyor. Ama 2.6 milyon varillik üretimi var. Irak’ta Azerbaycan’da bizim üretimimiz var. 40 bin varil üretiyoruz. Dışarda da daha aktif olmamız lazım.”
8 YILDIR SURİYE’YE ENERJİ İHRAÇ EDİYORUZ
“Suriye ile devam eden enerjimiz var. 2017’den beri Suriye’ye elektrik ve akaryakıt ihraç ediyoruz. Orada yerelde firmalar var. Bizden satın alıp dağıtım yapıyorlar. Bunu daha güneye nasıl götürebiliriz arayışı içerisinde olacağız. Suriye’deki yaptırımlar kalkmalı. Ülkelerin beyanları gelmeye başladı. İş modelleri üzerinde çalışıyoruz. Özel sektörün devrede olduğu bir süreçten bahsediyoruz. Halep’te elektrik yok. Orada tesis ettiğimiz iletim hatları vardı. Kontrolümüzdeki yerlerde bunlar hala ayakta.”
HALEP’E DOĞALGAZ VERECEĞİZ
“Önümüzdeki 6 ayda Halep’i rahatlatabiliriz bu konuda. Halep’teki elektrik için ihtiyaç olan doğal gaz verilebilir. Özel sektörü işin içerisine sokmaya çalışıyoruz. Halep’ten sonra doğalgaz boru hatları var. Halep’e ulaşmak önemli. Halep’e ulaştıktan sonra güneye Şam’a doğru rahat gidebilirsiniz. Uluslararası finansman buraya gelebilir. Özel sektör bu finansmanı bulduğu zaman uzun dönemli imtiyazlarla harekete geçebilir. Yeni santrale ihtiyacımız var. 20-25 yıl elektrik alım garantisiyle yapılabilir. Ödemeyi Suriye yapacak. Şuan dizel jeneratörle elektrik sağlıyorlar. Bundan daha uygun modeller üzerinde duruyoruz. Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz.”
“Suriye’nin altyapısı için BM’nin yaptığı bir çalışma var. 500 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var. Suriye’nin istikrarı kazanmasıyla beraber kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırmak da konuşulabilir. Suriye 2002 yılında 630 bin varil günlük petrol üreten bir ülke. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye ihtiyacının yüzde 60’ı diyebiliriz. Bu rakam tabi savaş nedeniyle düştü. Bunları ekonomiye kazandırmak altyapı çalışmaları açısından çok önemli.”