Bağ-Kur ve SSK (4A ve 4B) hizmetlerini birleştirmek için resmi başvuruda bulunmalısınız. Geçmişte iki farklı hizmet dökümünde sigorta priminiz birikmiş ise bu işlemi yapabilirsiniz. Kendi işletmesini kuranlar veya memuriyet hakkı elde etmiş kişiler Bağ-Kur kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla primleri buna göre ödenir. Aynı zamanda özel sektörde çalışan kişiler de SSK kapsamında değerlendirilir ve sigorta primleri o doğrultuda yatırılır. Zaman içerisinde iki farklı hizmet dökümünde primi birikenler, gerekli evraklarla başvuru yaptıktan sonra primlerini tek çatı altında toplayabilir. Peki Bağ-Kur ve SSK birleştirmek için hangi kuruma gitmeliyiz? Dilekçenizi hazırladıktan sonra resmi işlemleri kısa süre içerisinde halledebilirsiniz. 4A ve 4B hizmet dökümü birleştirme nasıl yapılır? Hangi hizmet dökümüne göre emekli olacağım diye soruyorsanız sizler için araştırdık.
BAĞ-KUR VE SSK HİZMET BİRLEŞTİRME
Bağ-Kur ve SSK hizmet dökümünü birleştirmek için sırasıyla ilerlemelisiniz. Öncelikle oturduğunuz yere en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne gidin. Eğer işlemlerinizi e-Devlet üzerinden yapmak isterseniz de hizmet birleştirme başvurusuyla ilgili dilekçe yazmalısınız. Bu süreçte sizden talep edilecek belgeler nüfus cüzdanı, kimlik kartı, SSK Bağ-Kur hizmet dökümleri olacaktır. Fiziki başvurularda bu belgelere ihtiyaç duyulur. e-Devlet’te ise sistem otomatik olarak kontrol sağlayabilir. Başvuru yapıldıktan sonra, SSK VE Bağ-Kur hizmet dökümlerine ait günler toplanır. Sigortalılık süreleri birleştirilir. Yeni sigortalılık durumu hesaplanır.
KİMLER 4A 4B BİRLEŞTİRME YAPABİLİR?
Geçmişte çiftçilik yapıp daha sonra şirket bünyesinde çalışmaya başlamış kişiler, önce işçi olup sonra esnaf olanlar, önceden bağımsız çalışırken şimdi işveren altında çalışanlar yararlanabilir. Bu senaryoların tam tersi de kabul edilecektir. Bir zamanlar hem 4a hem de 4B üzerinden sigorta primi yatırılmış kişiler birleştirme işlemi uygulayabilir.
SSK BAĞ-KUR BİRLEŞİNCE EMEKLİLİK YAŞI DÜŞER Mİ?
SSK ve Bağ-Kur’un birleşmesi durumunda emeklilik yaşının düşüp düşmeyeceği net değildir. Bazı durumlarda emekli yaşı düşerken, bazı durumlarda ise yükselebilir. Dolayısıyla her sigortalının özelinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Emeklilik yaşı, prim gün sayısı, sigortalılık süresi gibi birçok faktöre bağlı olup, sürekli olarak değişen mevzuata göre belirlenir. Birçok farklı değişkene bağlı olduğu için net bir evet veya hayır yanıtı vermek mümkün değildir.
Geçmişteki örneklere bakacak olursak, bu yöntem ile emeklilik yaşını düşüren kişiler var. 40’lı ve 50’li yaşlarda emeklilik başvurularını yapmışlardır ve maaşa bağlanmışlardır. Fakat kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceği gibi, 1999 öncesi sigortalılık ve yaş durumu çok daha avantajlıdır. Bu nedenle 1999 sonrası veya 2008 sonrasını kapsayan birleştirme işlemlerinde emeklilik yaşının düşmeme ihtimali de var.