Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Avrupa 2025 yılında Türk işçi ithal edecek

    Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren Avrupa’nın altyapısını yenilemeye başladığını günlük 150 Euro verdiği sıvacılara bile verdiğini belirterek 2025’te Türk işçi ithal etmeye başlayacaklarını söyledi.

    Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren Avrupa'nın altyapısını yenilemeye başladığını

    Avrupa’nın Türklere yönelik vize kısıtlaması bir çok sektörde tepkiyle karşılanıyor. Yüz binlerce başvuru ‘ret’ cevabı alırken, inşaat sektöründe çalışanlar ise kapsam dışı tutuluyor. Patronlar fuarlara katılmak için vize engeliyle karşılaşırken, İtalya’da eğitim hakkı kazanan 1.000’e yakın Türk öğrencisinin, yaklaşık 5 aydır vize engeline takılması tartışmalara neden oluyor. Avrupa’dan vize isteyen işçiye ise büyük kolaylık tanınıyor. Özellikle emek yoğun sektörlerde çalışan mavi yakalı çalışanlar uzun vize almayı başarıyor.

    Schengen vizesi
    Türk iş insanları ve öğrencilere yönelki Schengen vizesi ambargosu sürerken, Türk işçilere kolaylık sağlanıyor.

    150 EURO YEVMİYE VERİYORLAR

    Tabloyu değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, iş dünyasının vize problemini uzun zamandır yaşadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

    “Almanya ve Fransa gibi ülkeler altyapılarını yenilemeye başladı. Bu nedenle işçi açıkları var. Benim vize almakta zorlandığım ülkeler, sıva ustasına hemen vize veriyor. Üstelik 150 Euro gibi çarpıcı yevmiye ödüyorlar ki bizim böyle parayı vermemiz mümkün değil.” Eren, Avrupa ülkelerinin altyapısını yenilemeye başladığına dikkat çekerek 2025 yılında işçi ithal edeceklerini vurguladı.

    “Deprem bölgesinde ve büyükşehirlerdeki yeniden inşa ve kentsel dönüşüm projelerinin de etkisiyle, yüksek ücretlere rağmen büyük bir ara eleman açığı bulunmaktadır. Yurt dışı projelerimize daha fazla Türk çalışan götürme hedefimizi yerine getirememe üzüntüsü bir yana, ülkemizdeki şantiyelerimize bile, Orta Asya ve Uzak Doğu’dan eleman getirmek zorunda kalıyoruz. Tüm gençlerimizi üniversite diploması sahibi olmaya yönlendiren anlayışı el birliği ile ortadan kaldırmalıyız. Eğitim sistemimizi ekonomimizin ihtiyaçlarına göre şekillendirmeli, üniversite mezunlarımızı da hem nitelik hem de nicelik olarak bir planlamaya ve geliştirmeye tabi tutmalıyız.”