Çiftin anlaşmalı bir şekilde evliliklerini bitirmesi, nafaka iptali için sebep gösterilir mi çok soruluyor. Özellikle de kadınlar, eğer anlaşmalı ve hızlı bir boşanma yaparlarsa nafaka haklarından vazgeçmeleri gerekecek mi araştırmakta. Oysa ki durum çok daha farklı. Anlaşmalı boşanmada nafaka nasıl alınır bu soruya cevap vereceğiz. Hem çocuk hem de eşin geçimi için nafaka ödemesi alabilmek için gerekli şartları karşılamak gerekir. Kadınlar, bazı durumlarda nafaka alma hakkına sahiptir. Tüm ihtimallere yazımızda değineceğiz.
ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA ALINIR MI?
Evet, anlaşmalı boşanmada kadın da erkek de nafaka alabilmektedir. Nafakanın verilme sebebi ile nasıl boşanıldığı arasında bir bağlantı yoktur. Anlaşmalı veya çekinmeli fark etmeksizin nafaka ödemesi şartlar karşılandığı takdirde verilmek zorundadır. Burada önemli olan taraflardan birinin maddi durumu ve bulunduğu pozisyondur. İşsiz, geçim sıkıntısı yaşayan kişilerin nafaka alma ihtimali yüksektir. Yoksulluk ilk gözetilen durumdur. Dolayısıyla anlaşmalı boşanırken nafaka göz ardı edilmeyecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA NE KADAR?
Anlaşmalı boşanırken iki farklı nafaka türü karşımıza çıkıyor. Yoksulluk ve iştirak nafakası. Yoksulluk nafakasının belirli bir alt veya üst limiti yoktur. Diğer tarafın maddi geliri, düzenli olarak elde ettiği kazanç göz önünde bulundurulabilir. Aynı zamanda evli iken ki maddi refah gözetilecektir. Dolayısıyla buna bağlı olarak bir nafaka miktarı belirlenir.
İştirak nafakasında çocuğun velayeti göz önünde bulundurulur. Çocuğun bakımı ve eğitim masraflarının karşılanması için bir tutar belirlenir. Yoksulluk nafakasında olduğu gibi iştirak nafakasında da belirli bir nafaka limiti bulunmaz. Çocuğun mevcuttaki güncel masrafları göz önünde bulundurulur. Mesela çocuğun devlet veya özel okulda eğitim görmesi dahi masraflarını etkileyebilir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA İPTALİ
Anlaşmalı boşanmalarda nafaka iptalinin hükmedilmesi için hangi şartların arandığına göz atalım. Öncelikle en çok karşılaşılan durum, nafaka ödeyen tarafın maddi sıkıntı yaşamasıdır. Eskisi kadar fazla kazanmayan, bir anda işsiz kalan ve geçinmekte zorlanan tarafın ödemesi gereken nafaka düşebilir.
Nafaka alan tarafın evlenmesi veya karşı cins ile aynı evde yaşamaya başlaması nafakanın iptal edilmesine sebep olur. Burada önemli olan, birlikteliğin evliliğe benzemesidir. Dolayısıyla sevgililikten ziyade beraber yaşamaya daha fazla dikkat edilir. Nafaka alan tarafın toplum ahlakına aykırı bir yaşam sürmesi durumunda nafaka iptal edilebilir. Nafaka ödeyen kişinin bu durumu kanıtlaması ve delil olarak mahkemeye sunması gerekmektedir. Aksi halde nafaka iptali mümkün olmayacaktır. İddiada bulunan tarafın kanıtını destekleyecek belgelere sahip olması büyük önem arz eder.