Altın fiyatlarında artış sürerken yatırımcılar da bayram sonrasına odaklandı. Özellikle Trump’ın tarife politikaları ve jeopolitik gerilimler altın üzerinde etkili olurken Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’dan teknik analiz geldi. Eryılmaz, altın fiyatlarının düzeltme yapacağı tarihi de vererek şöyle konuştu:
Goldman 3.100’e çıkardıklarında bir şerh koymuşlardı. Demişlerdi ki bu modeli aylık bazda 50.000 ton alım yapılması durumunda biz 3.100 hedefini koyuyoruz. Ama olur da aylık bazda 50.000 ton üzerine çıkarsa revize ederiz. Bakmışlar ki aylık bazda 70.000 tonluk bir alım var. Peki bu güçlü alışın ivmesi nereden geliyor? diyorlar ki iki yerden geliyor.
Bir merkez bankaları beklenmesinde alım yapıyorlar. İki altın tarihi güçlü yüksek girişler var. Hatta şöyle söyleyeyim hani altında bu borsada da böyledir. Para giriş çıkışlarına bakarsınız, para girişi varsa borsa trendi devam edecek dersiniz. Altında da böyledir. Altın ETF’lerine bakıyoruz ve tarihi rekor düzeyde giriş var. İşte bu iki etki sebebiyle 70.000 tona çıkınca diyorlar ki 3.100’den 3.200’e çektik diyorlar.
Sonra diyorlar ki yine raporda bugünkü raporda psikolojik olarak altına hala eğilimin bakışın çok güçlü olduğunu görüyoruz. Hatta bir anekdot paylaşmışlar. Onu paylaşıyorlar ki merkez bankalarının güçlü alım yapmasının sebeplerinden biri sadece risk değil.
GOLDMAN’IN 3.3000 TAHMİNİ İYİMSER BİLE KALIYOR
Hatırlayalım yani Rusya Ukrayna Savaşı’nın başında Batı Rusya’nın varlıklarını dondurdu. Şimdi dolayısıyla altın rezervleri elinde olduğu zaman merkez bankalarının yani başka bankalar ya da başka yerlerde dondurma şansı olmuyor. Aslında bu mesele biraz merkez bankalarını ürküttüğü için de Merkez bankaları işte yabancı para cinsinden değil de altın cinsinden rezerv tutmaya yöneldiler diyor.
Dolayısıyla 3.300 aslında şey hala Goldman bence bir miktar piyasanın Amerikan piyasası için diyorum genel olarak böyle orta ölçekli küçük büyük ölçekli e tüm kurumların analizlerine baktığımızda aslında 3.300 bir miktar iyimser bile kalıyor.
Biz geçen hafta daha böyle temkinli bir Fed’de 3.057’yi test ettik. Ben neye bakacağım dedim 3.060’a bakacağım. 3.060 çok önemli bir direnç. Burayı kolay kıramayız dedim. Çünkü iyi bir katalizör gerekiyor. Burayı kırarsak yani buranın üzerine bir iki günlük kapanış alırsak zaten 3.140 hareketi başlıyor. Arada sadece çok böyle küçük bir ara direnç diyebileceğim bir direnç var.

ALTIN SIKIŞTI KAR SATIŞI YEDİ
Yani bu şuna benziyor. 2.957 bizim tarihi zirvemiz de arada 2.974 vardı. Neredeyse hiç direnç yok. 3.000’e gideriz demişler. O hareketin bir benzerini göreceğiz burada. Şimdi altın sıkışmıştı. Fed kararı sonrası iyi bir katalizör olmadığı için 3.060’a geldi. Oradan kar satışı yedi. Üzerine bir de hafta sonu Trump dedi ki “Ben öyle herkese 2 Nisan’da tarifi uygulamayacağım 15 ülke seçtim. Onlara uygulayacağım” dedi.
Piyasa bir rahatladı. Hem işte güçlü dirence gelmesi hem katalizörün bitmesi de bu tarifelerde böyle daha ılımlı bir hava 3.000’lere kadar iki kere test ettik Biz bu hafta 3.000’i. Bu arada 3.000 önemli bir destek. 3.000’in üzerinde kalan altın güçlü durmaya devam ediyor demektir. Fakat 3.030’u kıramamıştık. fakat bugün Trump’ın tarife haberi, otomobillere Amerika’da üretilmeyen otomobillere %25 ben vergi koyuyorum dedi.
KISA VADE İÇİN 3.060’I GÖRMEMİZ LAZIM
Yani ben yine 3060 üzerinde tutunmanın çok kolay olmayabileceğini buradan kar satışlarının gelme ihtimalini güçlü görüyorum. Ama şunu söyleyeyim. Birkaç saat daha 3.030 dolar üzerinde kalırsak kısa vadeli pozisyon için uygun bir ortam açılır. Çünkü teknik bana şunu söylüyor. 3.030 üzerinde bir en az şöyle 45 saat kalıyorsa hatta bugün bir kapanış alıyorsak PC datası bir risk elbette.
Ama hani o riski almak isteyenler olur mu onu bilemiyorum. Ama kısa vadeli pozisyon ya da şöyle söyleyeyim. Daha da riski azaltalım PC datası sonrası bugünkü veri ve yarınki PC datası sonrası haftalık olarak 3.030’un üzerinde biz kapanış alıyorsak bence kısa vadeli pozisyon için bir yer olabileceği kanaatindeyim.
Ama ben şunu öneriyorum. Kısa vadeli pozisyon açacaksak 3.060’ı görmemiz lazım. 3.060’ın üstünde tutunmayı görmeden ben riskli buluyorum. Bu uyarıda bulunayım. Ha şunu yapabiliriz Baktık ki 3060’a geliyor zorlanıyor. Bir miktar kar alımı yapalım ister orta uzun vadeli olalım ister kısa vadeli olalım.

Bir miktar pozisyon boşaltmakta bence fayda var. Çünkü neden yükselemeyen altın yeniden geri gelecektir. 2 Nisan çok önemli. Amerika’nın Kurtuluş günü biliyorsunuz. İşte 3 Nisan’da uygulanmaya başlayacak. Ne gibi kararlar gelecek. İşte Amerika ne diyecek kime uygulayacak kime uygulamayacak ne kadar uygulayacak. Japonya hemen bugün karar aldı. Dedi ki biz de size uygulayacağız. Brezilya gitti. Dünya Ticaret Örgütüne şikayet ediyor. Bakır üzerine şey alüminyum vergi uyguladı diye. Buraları takip edeceğiz. Ama benim anladığım ben şöyle bir sinyale alıyorum. Trump tarafında bu tarifeler çok sert olmayadabilir.
Evet otomobile zaten getireceğini söylüyordu. Eğer böyle bir fiyatlama da görürsek yani tarifeler korkulduğu gibi olmadı. 2 Nisan’da fiyatlamasını da görürsek bu bir miktar altına baskı ve düzeltme de getirebilir. Ama düzeltme nereden başlar 3.000’den başlar. 3.000’in altında 3.000’in altında düzeltme başlar. Hatta 2.978 güçlü düzeltmenin başladığı yerdir.