Hep yükseltmişti aslında bu ticari belirsizlikler ve politikalar ki son 39 yılın en iyi çeyreksel performansı karşımızdaydı ama dün yönünü aşağıya çevirdi. Bugün yeniden yükseliş hareketi %1’e yaklaştı. Hatta yükselişler acaba yükselişler kalıcı olacak mı ve bu belirsizlik ortamı yine vergi tarifelerinin olduğu gündem altına yaramaya devam edecek? Şirin Sarı yanıtladı.
İki haftadır inanılmaz fiyatlamalar yaşıyoruz hem altın cephesinde hem de borsalardaki fiyatlamalar cephesinde. Altın ise dün Amerika’dan tarifelerini 90 gün sürecin süresince durduracağı haberleriyle beraber saat 4.30 ile akşam 8 saatleri arasında 2.956 dolar seviyesine kadar gerileme oldu. Son 4 haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Tabii artan ticaret savaşları belirsizliği bu küresel anlamda resesyona neden olma beklentileri hepsi altını pozitif yarıyor diyebiliriz.
MERKEZ BANKALARI ALTIN ALIMINI SÜRDÜRÜYOR
Altını pozitif etkiliyor ama sabah saatlerinde yeniden 3.000 dolar seviyesinin üzerini gördü ve şu an 3.000 dolar seviyesinin üzerinde seyrediyor. Tabii ki Trump’ın ve ticaret savaşları sürecini altın yakından takip ediyor. Özellikle Çin’in %34’lük mesilleme tarifesini geri çekmezse Amerika’nın ek %50’lik gümrük vergisinin yolda olması bunların hepsi altını yakından etkiliyor. Bir de dünya düzeni içerisinde Merkez bankalarının alımlarının da devam ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü eğer ticaret savaşları bu şekilde ülkeleri gelmeye devam edecekse ülkeler de kendi başının çaresine bakacak ki biz bunu aslında Rusya Ukrayna savaşı ile beraber öğrenmiştik. Merkez bankaları son 7 yıldır neredeyse hızlı bir şekilde altın alımlarına devam ediyor. Bunun küresele yayıldığını artık 2025’in başından itibaren altın alımları küresel olarak bireysel bireylere kadar indi.
GRAM ALTINDA YÜKSELİŞ MUHTEMELEN DEVAM EDECEK
Altın talebi bunun fiyatları zaten etkisini gördük. Evet yakın vadede çok hızlı hareketlerle beraber neredeyse 3.200’lere yaklaştı. 3.167 dolar seviyesine kadar çıktığını gördük. Gram altında da 4.000’leri eee gördük Eee bundan sonraki süreçte muhtemelen yükseliş devam edecek. Çünkü bu karışıklık dünya küresel anlamda eğer resesyonist tetikleyecekse yeniden enflasyonist baskıları beraberinde getirecekse altında bundan pozitif etkilenecektir. Çünkü riskli varlıkların satıldığını görüyoruz. Evet bu riskli varlıklar tam tersi rüzgar tersine de dönebilir. Özellikle mayıs sonrasında hatta Haziran ayı itibariyle tabloda tam tersi fiyatlamalar da görebiliriz ama altın bireyler için hep biriktirme enstrümanı biriktirilen bir şey olarak görülüyor.
Evet dünya düzeni değişiyor ekonomiler yeniden düzene girebilir ama şunu gördük 90 gün daha Trump’ın 100 günü dolmadan ilk 50 günlük süreçte bile aslında dünya düzeninin tam tersi olabileceğini gördük. Bunu öğrenmiş olduk. bu da altının kenardan yavaş yavaş kurum kurumlar bazında bireysel portföyler bazında ya da merkez bankaları portöyleri bazında biriktirilebilecek kenara artırılabilecek ve portföylerin de çeşitlendirilebileceği bir enstrüman olarak bakılıyor artık altına.
ALTINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEKTİR
O yüzden daha yukarı seviyeler göreceğiz. Düşüşün en azından beni teknik olarak ikna edebilmesi için 2.800 ve altında kapanışları görmemiz gerekecek ons altında. Ama 2.800 dolar ve üzerinde kalıcı olduğu sürece yeni zirveler muhtemelen göreceğiz. Zaten yatırım bankalarında da 3.200 seviyelerindeydi. Hedef seviyeler ama şimdi artık 3. 500’ün üzerinde çok rahat duyar olduk raporlardan da okuyoruz. Gram altın cephesinde 4.000’i görmüştük. Dediğiniz gibi ons altındaki gerilemenin bu hafta itibariyle gram altında 3.600 seviyesine kadar gerilemesini beraberinde getirdi. Bu biraz serbest piyasada farklılıklar gösterebilir fiyat anlamında. Eğer ons altındaki yükseliş devam ediyorsa gram altında da yine kademeli yükselişler görebiliriz. Muhtemelen 4.000 ve üzerinde seviyeleri ilk yarıda göreceğiz gibi görünüyor.