Aile hekimliklerinin bir süredir Türkiye’ni genelinde grev yapmasından sonra GSS ve SGK’yı kapsayan değişiklikler TBMM‘de yasa haline geldi. Düzenlemeye göre, aile hekimleri artık mesai haricindeki işlerini ücret karşılığında yapabilecek ve gelen hastalar bazı raporlar için ücret ödeyecek.
MESAİ DIŞINDA ÇALIŞMAYA ONAY
GSS ve SGK’yı çerçeveleyen değişiklikler yasalaşırken en çok dikkat çeken maddelerin başında ise aile hekimlerine mesai süresi haricinde ücret karşılığında farklı hastalara bakabileceği oldu.
EHLİYET RAPORU ARTIK ÜCRETSİZ DEĞİL
Ayrıca yapılan düzenlemenin ardından ehliyet aile hekimliklerinden de alınacak ehliyet raporu artık ücretsiz değil. Sadece ehliyet raporu için başvurulması durumunda tespit edilecek tutar istenecek. Rapor karşılığında elde edilen ücretler ise döner sermayeye kazandırılacak. Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar Kanunu’nu kapsayan değişikliklerin yasalaşması sadece aile hekimlikleriyle de sınırlı değil. İşte düzenlemedeki bazı değişiklikler:
ENGELLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBINA GÖRE BELİRLENECEK
Emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkate alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenecek ve tüm uygulama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülecek.
BAKANLIĞA BİLDİİRMEKLE YÜKÜMLÜ
Sağlık personeli istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler, istihdam ettiği personeli ve personel hareketlerini Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak. Kişisel sağlık verilerinin işlenmesi, güvenliği ile ilgili hususlar Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenecek.
YABANCILARA SUNULAN HİZMETLERDE YENİ DÖNEM
Aile Hekimliği Kanunu’ndaki değişiklikle de yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek.
Bakanlıkça tarifeleri belirlenen hizmetlerden tahsil edilecek gelirler il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde bu amaçla açılacak hesaba yatırılacak. Bu hesapta toplanan gelirlerin, sağlık hizmet sunumu için harcanma kriterleri, aile sağlığı merkezi giderlerinde kullanılması da dahil aile hekimine ve aile sağlığı çalışanına dağıtılabilecek miktarları, dağıtım ve harcamaya ilişkin diğer usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Bakanlıkça belirlenecek.
SGK ile bankaların, sigorta ve reasürans şirketlerinin, ticaret odalarının, sanayi odalarının, borsaların veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıklarla veri paylaşımı yapılabilecek.