E-haciz, günümüzde borçların tahsili için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Banka hesabınız başta olmak üzere elektronik ortamda yer alan varlıklarınız aracılığıyla yapılan haciz türüne e-haciz deniyor. Kurumlara olan borcunuzdan ötürü e-haciz ile karşılaşabilirsiniz. Size verilen süre içerisinde ödeme yapmadıysanız haciz yoluna gidilmektedir. Burada da borcunuzun tamamı ödenene kadar ilgili hesapların kullanımı geçici olarak engellenebilir. Peki, e-haciz durumunda ne yapmalı ve bu durumdan nasıl kurtulmalı? İşte e-haciz hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ve e-Devlet üzerinden işlem yapma adımları.
Günümüzde e-haciz aracılığıyla pek çok banka ve kurum, alacaklarını hızlı bir şekilde tahsil etme yoluna gitmektedir. İşlem kısıtlaması yaşayan vatandaşlar da hem borcunu ödemek hem de hesaplarını aktif olarak kullanabilmek adına haczin nasıl kaldırılacağını araştırıyor.
E-HACİZ SEBEPLERİ
e-Haciz’in uygulandığı pek çok kurum ve vergi borç türü vardır. Gelir vergisi, KDV gibi çeşitli vergilerin ödenmemesi durumunda uygulanabilir. Trafik cezaları, idari para cezaları gibi çeşitli cezaların ödenmemesi durumunda e-haciz yöntemine başvurulabiliyor. Kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda bankalar tarafından e-haciz başlatılabilir. Bankalar bu konuda müşterilere ortalama 99 gün süre tanır. Ancak yapılan bildirimlere rağmen borç ödenmez ise mahkeme yoluyla haciz başlatılabilir. Sigorta primleri, aidatlar gibi diğer borçların ödenmemesi durumunda da e-haciz uygulanabilir.
E-HACİZ NASIL KALDIRILIR (E-DEVLET)
E-hacizin kaldırılması için tek bir yol vardır: borcun tamamını ödemek. Borç ödendikten sonra, ilgili kuruma başvurarak e-hacizin kaldırılması talep edilir. E-Devlet üzerinden e-haciz sorgulaması yaparak, hangi kuruma ne kadar borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz. Borcunuzu ödedikten sonra ise aynı sistem üzerinden haczin kaldırılması için başvuruda bulunabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden e-haciz sorgulama ve kaldırmak için:
- T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın.
- Gelir İdaresi Başkanlığı bölümüne tıklayın.
- Ödeme ve Borç İşlemleri menüsünü seçin.
- E-Haciz Bilgilerim seçeneğine tıklayarak borçlarınız hakkında detaylı bilgi alın.
- Borcunuzu ödeyebileceğiniz farklı ödeme seçeneklerini değerlendirin.
- Borcunuzu ödedikten sonra, haczin kaldırılması için dilekçe oluşturun.
E-haciz kaldırma işlemleri, kurumun yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genellikle kısa sürede sonuçlanır. Size tavsiyemiz, tüm ödemeleri yaptıktan sonra ilgili kurumla iletişime geçmenizdir. Bir dilekçe hazırlayarak borcun tamamının ödendiğini belirtirseniz, bekleme süreniz kısalacaktır. Çünkü bazı vatandaşlar teknik aksaklıklardan ötürü haczin tamamı ödenmiş olsa bile haftalarca beklemek durumunda kalabiliyor. Hem bu süreyi kısaltmış olursunuz hem de elektronik ortamdaki banka ve diğer hesaplarınızı kullanma yetkisine erişirsiniz.
Önemli: E-haciz durumunda zaman kaybetmeden harekete geçmek önemlidir. Borcunuzu geciktirmeden ödeyerek e-hacizden kurtulun.