Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    ‘Gri ve yeşil pasaportta ön vize ve ek ücret’ haberine yalanlama geldi

    Avrupa ülkelerine herhangi bir vize şart olmaksızın giren gri ve yeşil pasaport sahibi vatandaşlardan 7 Euro alınacağı ve ön vize uygulanacağı haberleri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı.

    Avrupa ülkelerine herhangi bir vize şart olmaksızın giren gri ve

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, yeşil ve gri pasaport sahilerine ilişkin, “Avrupa seyahatlerinde 7 Euro ödeme yapacak, red alanlar AB’ye giremeyecekler” haberini yalanladı.

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

    “Bazı basın yayın organlarında yer alan “Yeşil ve gri pasaport sahipleri Avrupa seyahatlerinde 7 Euro ödeme yapacak, red alanlar AB’ye giremeyecek” iddiası doğru değildir.

    Gri ve yeşil pasaportta ön vize dönemi

    Avrupa Birliği’nin resmi web sitesinde yapılan açıklamada, 30 Avrupa ülkesinin vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına seyahatlerde, “ETIAS seyahat yetkisine sahip olma zorunluluğu” getirdiği belirtilmiştir.

    ETİAS seyahat yetkisi aranacak ülkelerin yer aldığı listede, Türkiye bulunmamaktadır.

    Türk hizmet (gri renk) ve hususi (yeşil renk) pasaportlarının, Schengen alanına girmeden önce, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi-ETIAS çerçevesinde elektronik olarak ön onay almaları gerekeceği iddiası asılsızdır.

    ETIAS sistemi, Schengen bölgesine vizesiz girme hakkına sahip olan hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanmayacaktır.

    Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

    Gri ve yeşil pasaportta ön vize dönemi

    ETIAS SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

    ETIAS, Schengen Bölgesi’ne vizesiz ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarının önceden izin almasını sağlayan bir sistemdir. Ziyaret öncesi online başvuruda bulunulması şartı vardır. Burada pasaport, ziyaret nedeni ve ana güvenlik soruları gibi bilgiler talep edilir. Genellikle göç denetimi bakımından değerlendirilmeye alınır. İzin verilen başvurular çoğunlukla birkaç dakika içerisinde neticelenir ve ziyaret onayı üç sene süresinde geçerliliğini korur.

    Yeni açıklama ile Türkiye’nin bu kapsama alınmadığı netleşti.