Kiralayan ve kiracı arasındaki depozito anlaşması, çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor. Suistimale de oldukça açık bir konu. Çünkü hem bilinçsiz davranılıyor hem de konuyla ilgili gerekli bilgilendirme karşı tarafa yapılmıyor. Peki depozito parası geri verilirken güncel kira mı esas alınır yoksa ilk kira parası mı ödenir? Depozito geri verilirken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Kiracıysanız ne kadar almanız gerektiğini örneklerle açıklıyoruz. Kiralayan taraf size doğru mu söylüyor, depozito hesaplaması nasıl yapılır?
KİRA DEPOZİTOSU GÜNCEL KİRA PARASIYLA AYNI MI?
Evden çıkma vaktiniz geldiyse ve kira depozitosunu geri alacaksanız, dikkatli olun. Çünkü kira depozitosu alırken güncel kira parasına göre hesaplama yapılır. Sözleşme imzalanırken kaç aylık kira bedeli ödediyseniz, evden ayrılırken güncel kira bedeline göre yeniden hesaplama yapılır. Örneğin, eve ilk girdiğinizde 3 aylık kira depozitosu ödediniz. O zamanlar kira 3000 TL olarak belirlenmişti. Bu sene ise evden çıkıyorsunuz, güncel kiranız 6000 TL. O halde sizin almanız gereken depozito 18 bin TL olacaktır. Güncel kiraya göre hesap yapılır ve depozitoyu kaç aylık ödediyseniz ona göre para alırsınız.
Eve ilk girdiğinizde kira 5000 TL ise ve siz evden çıkarken 10 bin TL kira veriyorsanız, en son verdiğiniz kirayı baz alarak bir depozito ödenmeli. Bir aylık kira parasını depozito olarak veren kiracının geri alacağı para da 10 bin TL olacaktır. Aslında depozito hesaplaması oldukça basittir ama bazen kiralayanlar bu konuyu suistimal ederek karşı tarafın bilgisizliğinden faydalanabilmektedir.
Güvence bedeli olarak da adlandırılan depozito, kiralayanın evle ilgili istenmeyen durumlarda o parayı kullanmasına olanak sağlar. Kirayı ödemezseniz, ev sahibini mağdur ederseniz ve diğer sizin kusurlu olduğunuz durumlarda o para kullanılır. Fakat hiçbir sorun oluşmadı ise depozito parasının tamamını almalısınız.
EV SAHİBİM DEPOZİTOYU EKSİK ÖDÜYOR NE YAPMALIYIM?
Eğer ev sahibi, evden ayrılacağınız vakit depozitoyu ilk günün kirasına göre hesapladıysa ve eksik ödüyorsa yapmanız gereken şey basittir. Noter’e giderek ihtar çekersiniz ve durumun düzeltilmesini istersiniz. Ancak ev sahibi bu ihtarı dikkate almaz ise kendisine dava açabilirsiniz. Mahkeme önünde haklı bulunacağınız için, depozito parasını da vermediği zamana bağlı olarak faiziyle geri alabilirsiniz. Elbette her kiracı – ev sahibi durumu farklı oluyor. Bu yüzden kesin bir hüküm vermek doğru olmaz. Ancak haklıysanız mahkeme önünde de depozitoyu faiziyle almanız yönünde bir karar çıkacaktır.