Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Günlük kiraya verilen ev nereye şikayet edilir? Evini günlük kiraya verenler hangi kuruma şikayet edilir?

    Günlük kiralık ev için izin almak gerekir. İzni olmayan ve ruhsatsız bir şekilde evini günlük kiraya veren kişiler nereye şikayet edilir? Usulsüz kiralama işi yapanları şikayet etmek için hangi kuruma gitmeliyiz?

    Günlük kiralık ev için izin almak gerekir. İzni olmayan ve

    Evler, usulsüz şekilde günlük kiralanamaz. Yasal adımları atmayan ve ruhsatı olmadığı halde evini kiraya verenler için işlem başlatılmaktadır. Peki eğer evini yasalar aykırı şekilde kiraya veren kişileri nereye şikayet edebilirsiniz. Yazımızda bu konu üzerinde duracağız. Hem çevrede yaşayanların güvenliği hem de yasalar gereği ruhsatı olmayanlar günlük ev kiralama işi yapamazlar. Kendi evlerini para karşılığı birilerine geçici olarak bırakamaz. Dolayısıyla başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere pek çok kurumu harekete geçirecek bir yanlıştır. Eğer doğru olanı yapıp şikayette bulunacaksanız ne yapmanız gerektiğinden söz edeceğiz.

    GÜNLÜK KİRAYA VERİLEN EVLER NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

    Günlük kiralama işlemi ruhsatsız yapan ev sahiplerini belediyeye şikayet edebilirsiniz. Kiralanan evin bulunduğu ilçedeki belediyeye giderek durumu izah edebilirsiniz. Adres bilgisini eksiksiz vermeniz istenir. Daha sonra bölgede denetim gerçekleştirilir ve eğer doğrulanır ise ev sahibi cezalandırılır. Çünkü bu gerçekten ciddi bir suçtur.

    Usulsüz günlük kiraya verilen evler, adres bilgisiyle birlikte bulunduğu ilçedeki belediyeye şikayet edilebilir.
    Usulsüz günlük kiraya verilen evler, adres bilgisiyle birlikte bulunduğu ilçedeki belediyeye şikayet edilebilir.

    Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumun güvenliğini sağlayabilmek adına pek çok önlem alır ve hali hazırda pansiyon işletme ruhsatına sahip olanlar da bu konuda katkıda bulunur. Nasıl bir katkı diye soracak olursanız, konaklayanların kimlik bilgilerini Emniyet’e bağlı Kimlik Bildirim Sistemi’ne yükler. Burada yer alan kimlik bilgilerine göre kişinin hangi tarihte neredeki evde konakladığı tespit edilir. Elbette gerekli görülmesi durumunda kişiyle ilgili araştırma yapılır. Örneğin bir suçlu var ve hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kişinin günübirlik kaldığı yer üzerinden nerede olduğu tespit edilebilir. Ruhsatı olan pansiyonlar veya ev sahipleri, konaklayan kişinin kimlik bilgilerini ilgili sisteme yüklemeleri halinde Emniyet’e yardımcı olacaktır. Yasal olarak bu bir zorunluluktur.  Ev sahiplerinin günlük kiralama işini ruhsatsız şekilde yapmasına bu gözle bakılmalıdır.

    Ruhsatsız günlük kiralama yapan ev sahiplerine 100 bin TL'ye kadar para cezası ve evin mühürlenmesi gibi yaptırımlar uygulanabilir.
    Ruhsatsız günlük kiralama yapan ev sahiplerine 100 bin TL’ye kadar para cezası ve evin mühürlenmesi gibi yaptırımlar uygulanabilir.

    EV SAHİPLERİNE AĞIR CEZA VERİLİYOR

    Usulsüz günlük ev kiralayanlara verilecek ceza da ağır olacaktır. Ev sahibi, iç güvenliği tehlikeye atması ve arama kararı çıkarılan kişilere yataklık ettiği gerekçesiyle yüksek miktarda para cezasına çarptırılabilir. Elbette gelişmelere göre alınacak ceza da değişecektir. Ev kitlenebilir ve bir süre mühürlü kalarak kullanıma kapatılabilir. Her konut için 100 bin TL para cezası da veriliyor.

    e-Devlet üzerinden kısa süre içerisinde başvuruda bulunmak ve ruhsat sahibi olmak hiç de zor değil. Bunu tercih etmeyen ev sahipleri için defalarca uyarıda bulunuldu. 2017 yılından bu yana çok daha sıkı önlemler alınıyor. Ruhsatlı ve yasal yoldan kiralama işi yapanların böyle bir riskle karşı karşıya kalmadıklarını belirtmiş olalım. Siz de çevrenizde usulsüz günlük ev kiralama işi yapanları belediyeye bildirebilirsiniz.