Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Kira arttıkça depozito artar mı? Depozito güncellenir mi?

    Kira için sözleşme imzaladığımızda depozito ödemesi yapıyoruz. Peki yıllar geçtikçe bu depozito ödemesi sabit mi kalıyor yoksa artıyor mu? Kiralık ev için verilen depozito bedeli otomatik olarak yükselir mi açıkladık.

    Kira için sözleşme imzaladığımızda depozito ödemesi yapıyoruz. Peki yıllar geçtikçe

    Kiralık ev sözleşmelerinde depozito, bir evde oluşabilecek hasarı veya olası bir durumda ev için harcama yapabilmek amacı ile verilir. Aynı zamanda ev sahibinin mağdur edilmemesi için teminat olarak da görülebilir. Eğer su, internet, elektrik, doğalgaz gibi abonelik gerektiren açtırma işlemlerinde ev sahibi sorumluluk alıyorsa, depozito güvence bedeli olarak kullanılır. Bu nedenle ilk başta kira bedeliyle beraber bir veya iki aylık depozito da istenir. Günümüzde yapılan kira sözleşmelerinin %99’unda depozito vardır. Peki aradan bir yıl iki yıl geçtikten sonra bu depozito miktarına ne olur? Enflasyonun her sene ortalama %80 seviyesinde olması, paranın değerini de düşürüyor. Peki kiralar bu kadar yüksek seviyede artabiliyorken depozito aynı mı kalıyor? Depozito yıl geçtikçe güncellenir mi yoksa sabit midir bu soruya yanıt vereceğiz.

    Depozito, genellikle kira artış oranına bağlı olarak her yıl güncellenir ve kira bedeline eşit hale getirilir.
    Depozito, genellikle kira artış oranına bağlı olarak her yıl güncellenir ve kira bedeline eşit hale getirilir.

    DEPOZİTO KİME VERİLİR?

    Depozito ev sahibine verilir. Emlakçının depozito isteme hakkı yoktur. Ancak ev sahibi ile emlakçı arasında yazılı sözleşme var ise bu mümkün olabilir. Dolayısıyla emlakçı ile görüşürken depozito ödemelerinin ev sahibinin hesabına yapıldığı konusunda emin olmalısınız. Aksi halde hak talep etmeniz zorlaşabilir.

    KİRA DEPOZİTOSU HER SENE ARTAR

    Kira sözleşmeleri 10+1 yıl geçerlidir. Her sene sözleşmenin yıl dönümü geldiğinde kira zammı masaya yatırılır. Peki ya depozitolara ne olur? Kiralar bir anda %50 %70 %100 gibi uçuk oranlarla zamlanabiliyor. Hal böyle iken depozitolar yerinde sayamaz. Kira depozitosu otomatik olarak kira artış oranı ne ise ona göre yükselir. Yani, kira depozitosu her zaman güncel kira ile aynıdır. Çünkü sözleşme yapılırken kira miktarına göre depozito ödemiştiniz. İki aylık depozito verenlerde de kira miktarının iki katına sabitlenir.

    Depozito ödemesi yalnızca ev sahibine yapılır; emlakçıya ödeme yapmak için ev sahibi ile emlakçı arasında yazılı bir sözleşme olması gerekir.
    Depozito ödemesi yalnızca ev sahibine yapılır; emlakçıya ödeme yapmak için ev sahibi ile emlakçı arasında yazılı bir sözleşme olması gerekir.

    EV SAHİBİ DEPOZİTOYU GERİ VERMEZSE NE OLUR?

    Ev sahibi, eve ilk girdiğinizde yatırdığınız kira depozitosunu evden ayrılırken vermez ise ne yapmalısınız? Bu konuda yasal mercilere başvurmanız gerekmektedir. Avukat aracılığı ile kira depozitosu için dava açmanızı ve hakkınızı aramanızı tavsiye ederiz. Depozitonun verilmeme sebebi, evde sizden kaynaklı hasar oluşmuşsa, detayların konuşulması gerekir. Çünkü ev sahibi kendi keyfine göre evdeki hasarın maddiyatını hesaplayıp depozitoya el koyamaz.

    Kirada oturanların, hukuk önünde ev sahibine nazaran daha fazla hakkı olduğunu unutmayınız. Kiracılar, evde oturabilmek için düzenli olarak kira bedelini ödüyor ve yaşadıkları yer onların en mahrem yeri. Bu yüzden kanunlar kiracıların haklarını daima korur. Eğer kanunlarda yeri yok ise hiçbir şey yapma yükümlülüğünüz yoktur. Gerek depozito gerekse farklı konularda ev sahiplerinin kiracıları yanılttığı ifade ediliyor. Konuşarak anlaşamadığınız sorunlarda tehdit, şantaj veya göz korkutmalarla karşılaşırsanız hakkınızı arayınız. Bu tarz durumlarda profesyonel bir destek alarak mahkemeye başvurmanız önerilir.