Günlük ev kiralamak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Her ev sahibinin böyle bir izni yoktur. Eğer hukuksuz bir şekilde hareket edilirse çok büyük cezalar ödeyebilirsiniz. Hatta evinizin geçici olarak mühürlenebileceği bile belirtiliyor. Peki günlük ev kiralayacaksanız ruhsat için hangi belgelerle nereye başvurmalısınız? Yasal yoldan günlük ev kiralamaya dair tüm bildiklerimizi yazımızda anlattık. Ruhsatsız ev kiralamanın cezası 2024’de kaç TL oldu? Cezai yaptırımla karşılaşmamak ve evinizi yasal yoldan günlük kiralamak için yapılması gereken her şey burada.
GÜNLÜK EV KİRALAMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Günlük ev kiralama işi için öncelikle bazı belgelere sahip olmalısınız. Tapu ve ruhsat fotokopisi bu belgeler arasında ilk sırada yer alıyor. Adres ve iskan belgelerini de hazırladığınız vakit başvurunuzu yapabilirsiniz. İşlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Arama kısmına “Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi” yazdığınız takdirde karşınıza çıkan sayfada istenilen bilgileri doldurun. Tüm işlemler kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. İzin için tarafınıza yanıt gelecek. Bu yüzden e-Devlet’inizi düzenli olarak kontrol ediniz.
Ruhsat sahiplerinin belirli sorumlulukları vardır. Günlük kiraya verdiğiniz evde kimin kaldığını, kimlik bilgileriyle beraber Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine bildirmelisiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü Kimlik Bildirme Sistemi’ne https://kbs.egm.gov.tr/my.policy adresinden girebilirsiniz. Her misafirin konutta ne kadar süre barınacağını belirtmelisiniz. Kimliğini vermek istemeyen ve bilgilerini sizinle paylaşmayan bir kişiye ev kiralayamazsınız. Aksi durumda eğer kişi bir suçtan ötürü yakalanır ve sizin de kimlik bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirmediğiniz öğrenilirse, çok daha ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz.
RUHSATSIZ EV KİRALARSAM NE OLUR?
Ruhsatsız günlük, haftalık veya aylık ev kiralamanın bedeli çok ağırdır. Emniyet ekipleri evinize gelerek geçici olarak mühür vurabilir. Bu da evi bir süre kullanamayacağınız anlamına geliyor. Ancak genel olarak para cezası verildiği belirtiliyor. 2024 yılında 100 bin TL tutarında ceza kesiliyor. Bu ceza, her konut için ayrı uygulanacaktır. Dolayısıyla aynı anda üç farklı konutu kiraya veren bir kişi, tespit edilmesi halinde 300 bin TL tutarında para cezasına mahkum edilecek.
Nasıl ki ev sahipleri kira sözleşmesi yapmadan elden kira aldıkları halde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor, aynı şekilde turizm amaçlı yasa dışı bir şekilde kiralama yapanlar da bunlara tabi olacaktır.
Evini yasal olmayan yoldan günlük kiralık verenler, denetim sonrası tespit edilir. İnternet üzerinde yüklenen ilanlar, broşürler veya diğer reklam kanalları aracılığıyla öğrenilir. Emniyet yetkilileri bu usulsüzlüğü öğrendikleri vakit işlem başlatır. Emniyet’in Kimlik Bildirim Sistemi (KBS) uygulaması, 18 Nisan 2017’den beri uygulanmaktadır ve suçlu tespitinden güvenlik anlamında pek çok işlem için büyük faydalar sağlamıştır.