Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Yeşil pasaport yenileme ücreti ne kadar? 10 yıllık yeşil pasaport kimlere verilir?

    Yeşil pasaport fiyatlarında defter bedeli zamlandı. Memurlara ve ailelerine verilen, 10 yıl geçerlilik süresi olan pasaport yenilemenin ücreti nedir belli oldu. Öte yandan yeşil pasaportun diğer pasaport türlerine göre avantajları da yazımızda.

    Yeşil pasaport fiyatlarında defter bedeli zamlandı. Memurlara ve ailelerine verilen,

    Yeşil pasaport, diğer adıyla hususi pasaport olarak bilinir. Pasaport türleri arasında memurlara ve ailelerine en kolay şekilde verilen belgedir. Yeşil pasaport ile yurt dışına seyahat işlemleri daha az uğraştırıcıdır. Peki 2025 yılında pasaportunu yenilemek isteyen biri ne kadar ödeme yapmalı? Harç ve defter bedeli kaç TL oldu?

    YEŞİL PASAPORT ÜCRETLERİ 2025

    Yeşil pasaport için harç bedeli istenmemektedir. Bu yüzden yalnızca defter bedelini kontrol etmemiz yeterli olacak. Defter bedeli ise 2025 yılında henüz zamlı olarak duyurulmadı. 790 TL maliyete bu sene eklenecek zam oranı ortalama %45 ila %50 seviyesinde olacak. Bu da defter bedelini 1185 TL’ye kadar çıkarabilir.

    Yeşil pasaport sahiplerinden harç bedeli alınmazken, 2025 yılı için defter bedelinin zamlı haliyle 1185 TL'ye kadar çıkması bekleniyor.
    Yeşil pasaport sahiplerinden harç bedeli alınmazken, 2025 yılı için defter bedelinin zamlı haliyle 1185 TL’ye kadar çıkması bekleniyor.

    MEMURLARA YEŞİL PASAPORT VERİLİYOR MU?

    Memurlar, kadrolu olarak 1.2. ve 3. Derecelerde çalışıyor ise yeşil pasaport almaya hak kazanır. Memurların yanı sıra 1. Kademe belde belediye başkanları, TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar, yüksek seviye ihracat yapmakta olan iş insanları, 15 sene boyunca hizmet vermiş ve baroda da aynı sürede kayıtlı olan avukatlar ile ailelerine yeşil pasaport imkanı tanınmaktadır.

    İstifa eden memurların da unvanını gösteren emeklilik yazısı ile birlikte yeşil pasaport alma hakkı vardır. Vefat eden memur anne veya baba üzerinden de hususi pasaport alınabilir. Eğer 18 yaşından küçükseniz veli aracılığıyla muvakafakatname alınmalıdır.

    Memurlar, 1., 2. ve 3. dereceli kadrolarda çalışıyorsa yeşil pasaport alabilir; bu hak, memurun ailesine de tanınmaktadır.
    Memurlar, 1., 2. ve 3. dereceli kadrolarda çalışıyorsa yeşil pasaport alabilir; bu hak, memurun ailesine de tanınmaktadır.

    Çocuklar, 25 yaşına kadar ailelerinin pasaport imkanından faydalanabilir. Bu yaşa kadar evlenmeleri veya iş sahibi olmaları durumunda hak ortadan kalkar. Öğrenimi sona eren öğrenciler için de aynı kural geçerlidir. 25 yaşından sonra yeşil pasaport imkanından faydalanma ihtimali ortadan kalkar.

    Hali hazırda özelleştirilen fakat yeşil pasaporttan yararlanabilecek kurum çalışanları da vardır. Bu kurumlar Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası’dır.

    EN AVANTAJLI PASAPORT HANGİSİDİR?

    Şüphesiz en fazla avantaja sahip pasaport türü yeşil (hususi) pasaporttur. Çünkü hususi pasaportların pek çok ülkede vize alma şartı bulunmuyor. Avrupa ülkelerine diğer pasaport sahiplerine nazaran daha kolay girip çıkabilir. Turistik amaçlı ziyaretlerde ülke değişimi yapmak daha kolaydır. Bazı ülkeler için vize başvurularında bulunmak zorunda olsa da genel anlamda vize dertleri yoktur.

    Yeşil pasaport, birçok ülkede vize şartı olmadan seyahat imkanı sunar ve 10 yıla kadar geçerlilik süresiyle avantaj sağlar.
    Yeşil pasaport, birçok ülkede vize şartı olmadan seyahat imkanı sunar ve 10 yıla kadar geçerlilik süresiyle avantaj sağlar.

    Memurların yeşil pasaport alabilmeleri için form doldurmaları gerekmektedir. Bu form resmiyette Yeşil Pasaport Talep Formu olarak geçer.

    HUSUSİ PASAPORTLARIN GEÇERLİLİK SÜRESİ

    Hususi pasaportların birkaç sene öncesine kadar geçerlilik süresi 5 yıldı. Fakat bu süre uzatıldı ve günümüzde (2025) yeşil pasaportlar 10 yıla kadar yenileme olmadan kullanılabiliyor. 10 yılın sonunda yenileme işlemlerinin yapılması gereklidir. Aksi halde pasaport geçersiz sayılacaktır.