Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere daima destek oluyor. Çiftçilik yapılan alana bağlı olarak çeşitli ödemeler aylık veya yıllık şekilde gerçekleşmektedir. Fakat tüm destekler nakit olarak değil aynı zamanda indirim olarak çiftçiye yansıyabiliyor. Mazot ve gübre desteğinde ise mahsüle bağlı olarak ne kadar ödeneceği belirlendi. 2025 yılında çiftçiye kaç TL mazot ve gübre yardımı ödeniyor? Detaylar yazımızın devamında yer alıyor.
MAZOT GÜBRE DESTEĞİ KALDIRILMADI
Son zamanlarda sosyal medyada çiftçilerin dikkatini çeken bazı paylaşımlar yapılıyor. Çiftçilere düzenli olarak ödenen mazot gübre desteğinin bir sonraki yıl kaldırılacağı belirtilmekte. Fakat bu paylaşımlarla ilgili bizzat T.C. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada ise basın yayın organlarında yer alan, Cumhurbaşkanlığı kararı ile mazot gübre desteğinin kaldırıldığı açıklamalarının doğru olmadığı vurgulandı.
Çiftçiler, mahsül çıkarma konusunda ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Devlet desteğinin tarımda üretimi sürekli hale getirme konusunda katkısı çok fazla. Çiftçiler de bunun farkında ve devlet yardımları ile daha fazla üretim yapmak istiyor. Söz konusu sahte haberlere itibar edilmemesi gerek. Devlet her alanda üreticinin yanında.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİ 2025
2024 yılında mazot ve gübre desteği, ürüne bağlı olarak değişiyor. Dekar başına yapılan ödemeleri sizlerle paylaşacağız.
Arpa, buğday, kuru fasulye, yulaf, çavdar üretimi için dekar başı baz alınarak toplam 185 TL ödeme yapılacak. Bu ödemenin 123 TL’si mazot için ve 62 lirası gübre için.
Çeltik için toplam 362 TL yardım sağlanacak. 62 TL’si gübre 300 TL’si ise mazot için verilecek.
Kuru soğan, yaş çay, zeytin, fındık, dane mısıra ödenecek toplam destek dekar başına 138 TL olacak. 35 TL’si gübre, 103 TL’si mazotu kapsıyor.
Kütlü pamuk üreticilerine de yüklü miktarda yardım sağlanıyor. Dekar başına 410 TL mazot ve 62 TL gübre desteği verilecek. Soya için toplam 267 TL veriliyor. 205 TL mazot 62 TL gübreyi kapsamakta. Kanola için toplam 206 TL, yem bitkileri için bakanlığın verdiği destek miktarı 165 TL.
Organik bal yetiştirenlere ise kovan başına sağlanacak destek miktarı 50 TL – 270 TL aralığında olacak. Ancak bu destek için arıcıların Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıt olması gerekiyor. Aynı zamanda kovanların organik statüde olması şarttır.
Fındık üreticileri, dekar başına toplam 170 TL yardım alacak. Gübre desteğinde ise dekar başı 40 TL destekleme verilecek.
Havzalarda yetişen ürünlere kilogram başı destek ödemesi yapılacak. Buğdaya 175 kuruş; arpa çavdar ve yulaf için 75 kuruş; dane mısır 10 kuruş; aspir 70 kuruş; çeltik için 30 kuruş; kuru fasulye ve mercimek 100 kuruş; kütlü pamuk 160 kuruş; soya 80 kuruş; yaş çay 200 kuruş; zeytinyağı için ise 100 kuruş destek verilecek.
Çiftçilerin tüm bu desteklerden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olması gerekiyor. Eğer hali hazırda kaydınız var ise güncellemeyi unutmayınız.
Mazot ve gübre desteği için yapacağınız başvurularda Tarım ve Orman Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmanız gerekli. Bu formu, ÇKS’de kaydınızın olduğu il ve ilçe müdürlüklerine götürmelisiniz.