Öncelikle, Türkiye Deprem Haritası ve AFAD’ın Deprem Tehlike Haritası gibi kaynaklardan oturduğunuzun yerin deprem risk durumunu araştırabilirsiniz. Ayrıca burada, bölgeler fay hatlarına yakınlık ve zemin özelliklerine göre risk gruplarına tasnif edilmiştir. Aynı zamanda yaşadığınız yerin belediyelerinden de zemin etüdü raporlarını isteyebilirsiniz. Tüm bu kaynaklara göre hem bölge hem de binanızın risk durumunu öğrenebilirsiniz.
OTURDUĞUM BİNANIN ZEMİNİ SAĞLAM MI?
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu unutmadan son yıllarda yaşanan büyük depremleri de göz önünde bulundurduğumuzda oturduğumuz binaların güvenilirliği konusunda da endişe duyuyoruz. Ancak son yıllarda binaların çürük olup olmadığı, depreme dayanıklılığı gibi testler devlet ve özel şirketler tarafından yapılmaktadır.
Doğal olarak oturduğunuz zeminin sağlam olup olmadığını “Bakanlık Onaylı Kurumlar ve Özel Firmalar” aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra ikamet ettiğiniz belediyelere başvurarak binanızın depreme dayanıklı olup olmadığının testini de yaptırabilirsiniz.
BULUNDUĞUM YERİN ZEMİNİ SAĞLAM MI?
Türkiye deprem tehlike haritasına AFAD üzerinden ulaşarak yaşadığınız noktanın zemin yapısına erişebilir ve sağlam olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra ikamet ettiğiniz belediye veya kaymakamlığının ilgili birimlerinden konuyla ilgili ekstra bilgiler de edinebilirsiniz.
E DEVLET EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Maden Tetkik Arama (MTA) son yıllarda güncel diri fay hatlarını yayınlayarak evinizin altından fay hattı geçip geçmediğinizi bile gösteriyor.
Yapmanız gereken http://yerbilimleri.mta.gov.tr isimli internet sitesine girerek bulunduğunuz konumu seçmek. Ardından ekranın yan kısmındaki faylar bölümüne girerek depremler sekmesi üzerinden evinizin altından geçen fay hattını sorgulayabilirsiniz. MTA sık sık bu haritayı güncelleyerek diri fay hatlarını değiştirebilmektedir