Doğum parası ne kadar? 2025 devletin doğum parası nasıl alınır? soruları merak konusu. Her yıl TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından düzenlenen görüşmeler kapsamında alınan kararlara göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ödenek aktarılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bu ödenek kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara ödemeler gerçekleştiriyor. Ayrıca doğurganlık oranının artırılması amacıyla teşvik için ilk defa veya yeniden ebeveyn olanlara ek ödemeler yapılıyor. Bu kapsamda birinci, ikinci ve üçüncü çocuklar için ek ödemeler yapılıyor. Bu ödemeler ise doğum parası adı altında vatandaşların hesaplarına aktarılıyor. Peki kimler bu paradan almaya hak kazanıyor ve 2025 yılı için hesaplanan ödeme kaç TL? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar…
DOĞUM PARASI NE KADAR?
Doğum parası her yıl yeniden hesaplanıyor. Konuya ilişkin rakam güncellemeleri ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından alınan kararlar kapsamında neticeleniyor. Ayrıca yıllık enflasyon ve memur maaşlarına yapılan zamlar da doğum parasını etkiliyor.
aile.gov.tr tarafından paylaşılan bilgiye göre doğum parası hesabı şu şekilde:
BİRİNCİ ÇOCUK: 300 TL
İKİNCİ ÇOCUK: 400 TL
ÜÇÜNCÜ VE SONRAKİ ÇOCUKLAR: 600 TL
Söz konusu rakamlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplanarak vatandaşların banka hesaplarına yatırılıyor.
ÖNEMLİ NOT: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylanarak hesaplara geçirilen doğum parası ödemesi bir defaya mahsus olarak yapılıyor.
Dolayısıyla vatandaşlar doğum parasını her yeni doğan çocuğu için geçerli olmak üzere sadece 1 defa alabilecek. Peki 2025 yılı devletten doğum parası nasıl alınır, gerekli adımlar neler? İşte adım adım doğum parası yardımı nasıl alınır? sorusunun yanıtı ve dahası…
2025 DEVLETİN DOĞUM PARASI NASIL ALINIR?
Bakanlığın verdiği doğum yardımından faydalanabilmek için en temel şartlar arasında Türk vatandaşı olmak ya da Mavi kart sahibi olmak yer alıyor. Dolayısıyla doğum yardımı alabilmek için anne veya babanın TC kimlik kartı ya da Mavi kart taşıyor olması gerekiyor.
ÖNEMLİ NOT: Bakanlık söz konusu ödemeyi canlı doğumlar için yapacağını duyurdu. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
Doğum yardımı almak için doğumun ardından hastane tarafından alınan “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.
YENİDOĞAN YARDIMI NE ZAMAN HESABA YATAR?
Doğum yardım ödemeleri başvurunun hemen ardından Doğum Yardımı Sistemine girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerinin hesaplarına yatar. Ebeveynler PTT şubelerine giderek kimliklerini göstermek suretiyle ödemelerini alabilir.