Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    Uzman isim borsada kritik direnç noktasını ilk kez açıkladı

    Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Uzmanı Makbule Deniz, Borsa İstanbul’un teknik görünümü ve piyasaların gündemindeki enflasyon raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Uzmanı Makbule Deniz, Borsa

    Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Uzmanı Makbule Deniz, global düzeyde yaşanan gelişmelere de bağlı olacak şekilde Borsa İstanbul’un yönünü yorumladı. Bir türlü istenildiği seviyeye gelmeyen endeks için kritik noktayı da paylaşan Deniz, yatırımcıya önemli tespitlerini de açıkladı:

    GEVŞEME SÖZ KONUSU

    Tabii ki. Her ne kadar geçtiğimiz haftayı Borsa İstanbul %3’ün üzerinde bir değer kazancıyla tamamlasa da aslında biz yeni haftaya salı günü düşük risk iştahı ile başladık. 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme ve CDS’lerdeki gevşeme ile birlikte bankacılık sektöründe dipten alımları takip etsek de bu, endeksteki geri çekilmeyi hafifletmekte çok da yeterli kalmadı. Dün de benzer şekilde, özellikle Amerikan piyasalarındaki zayıf açılışla birlikte bizde de kapanışa doğru gelen satışların ardından Borsa İstanbul 100 endeksi günü %1’in üzerinde değer kaybıyla 9.400 puan sınırında kapattı diyebiliriz.

    Aylık ortalama işlem hacimleri de ortalamaların altında kaldı diyebiliriz. Tabii bugün odakta sizin de bahsettiğiniz gibi yılın ikinci enflasyon raporu olacak, saat 10.30’da İstanbul’da gerçekleşmesi planlanıyor. Bu rapor her ne kadar teknik bir sunum olsa da aslında piyasaların odağında yıl sonu enflasyon tahminlerinde bir revizyon olup olmayacağı ve bunun akabinde de faiz indirimine ilişkin herhangi bir sinyal gelip gelmeyeceği piyasaların odağında olacak. Açıkçası konsensus beklenti enflasyon tahminlerinde bir revizyon gelmeyeceği yönünde.

    Uzman isim borsada kritik direnç noktasını ilk kez açıkladı

    Fakat benim de görüşüm, her ne kadar enflasyon tahminlerinde bir revizyon bu sunumda, yani bu toplantıda beklemesem de, revizyon olasılığının da hâlâ masada olduğunu da belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Piyasadaki fiyatlamalara baktığımızda merak edenler Merkez Bankası’nın EVDS sisteminden piyasa verileri altından bu verileri okuyabilir. Ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ilk kez uzun bir aranın ardından %46’lara gerilediğini gördük. Yine Merkez Bankası’nın son 2 haftadır yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz alımına geçmesiyle birlikte özellikle bir gevşemenin olduğunu söylemek mümkün.

    Bu, piyasadaki likiditeyi bollaştırdı. Hatta daha doğru bir tabirle aslında likidite açığını azalttı diyebiliriz Merkez Bankası’nın döviz alımına geçmesi. Yine TLREF’lere baktığımızda %48,60’lara gerileyen TLREF var. Tabii ki merkezin döviz alımına geçmesi getirilerdeki düşüşü destekler nitelikte diyebiliriz. Bugüne baktığımızda, bir bahsetmiştik, piyasaların odağında enflasyon raporu olacak. Şayet bir revizyon gelmezse piyasalar bunu bir miktar pozitif algılayabilir diye düşünüyorum.

    BORSADA KRİTİK SEVİYE 9.600

    Teknik açıdan Borsa İstanbul’u değerlendirdiğimizde, dün yeniden 200 günlük üssel ortalamanın altında ikinci günlük kapanışını gerçekleştirdi ve aşağı yönlü fiyat boşluğunu dün itibariyle Borsa İstanbul kapattı. Dolayısıyla geri çekilmelerde önemli bir destek noktası olarak biz 9250 puan seviyesini önemsiyoruz. Olası yükselişlerde ise 200 günlük üssel ortalamanın geçtiği 9.600 seviyesi kritik bir direnç noktası. ABD vadelerine baktığımda bu sabah yatay pozitif seyirde. Dün biz akşam seansında da hafif de olsa primli bir kapanış yapmıştık ve MSCI Türkiye ETF’inin şu anki fiyatına baktığımda da yatay pozitif bir fiyatlama gözlemliyorum.

    Uzman isim borsada kritik direnç noktasını ilk kez açıkladı

    Dolayısıyla bugünkü açılışı açıkçası yatay pozitif bekliyorum diyebilirim. Küresel tarafa bakacak olursak da, Amerika’nın bütçe açığını daha da derinleştiren vergi indirimi tasarısı, Trump’ın vergi indirimi tasarısı gündemdeydi. Yine bir diğer başlık, biliyorsunuz ki hafta başında Moody’s’in Amerika’nın kredi notunu düşürmesiyle birlikte orada zaten risk iştahı azalmıştı.

    Dün de 20 yıllık tahvil ihalelerine gelen zayıf taleple birlikte, aynı zamanda bu bütçe açığının daha da yükseleceğine ilişkin beklentilerle birlikte tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir eğilim var. Tüm bunlar aslında endekslerdeki baskıyı artıran bir unsur oldu. Nitekim S\&P 500’de %1,5 civarı bir eksi kapanış gördük. Nasdaq tarafında %2’lik bir kayıp söz konusuydu. Dow Jones’ta da yine benzer şekilde %2’lik bir kayıp vardı diyebiliriz. Bugün bu sabaha baktığımızda ABD vadeli işlemleri evet yatay pozitif ama dünkü sert geri çekilmelerle birlikte Asya seansının da bundan nasiplendiğini söylemek mümkün.