Geçtiğimiz hafta yükselişe geçen ancak kritik seviyeleri bir türlü aşamayan Borsa İstanbul, tekrardan düşüş yönlü bir harekete başladı. Bu gelişmeler yatırımcıyı da kara kara düşündürürken Marbaş Yatırım Danışmanlığı Birim Direktörü Volkan Dükkancık’tan kritik uyarılar geldi. İşte o uyarılar:
Borsa tarafında tatsız bir durum var, onu belirterek başlayayım. Biz de tam böyle hani nedenini, özellikle bir aracı kurum üzerinden gelen çok ciddi satışlar var. Nedenini biz de çok bilemiyoruz, birtakım piyasa dedikodularına bağlanıyor. Bir defa onu belirteyim. Şimdi enflasyon raporu önemli, piyasa içinde bir tutunma ümidi sağlıyor. Şimdi piyasa neye tutunur bir defa onu da kestirmek zor.
Yani piyasa burada Merkez Bankası enflasyon tahminini yukarı revize eder, Merkez Bankası kararlı duruyor, piyasa piyasayla aynı noktada, beklentilere bakıyor ve her zamanki gibi önden hamle yapıyor olarak mı algılanır, yoksa “ya bu Merkez Bankası ne yapsa bu enflasyonu kontrol edemeyecek, faizler daha çok uzun süre yüksek kalacak” algısıyla negatif mi bir fiyatlamaya gider bu konuda açıkçası ben de çok emin olamıyorum.
Biz şuradan yola çıkıyoruz: Yani hem Sayın Karahan’ın hem Mehmet Şimşek’in son açıklamalarına baktığımızda, bu dalgayı yaşadık, önlemlerimizi aldık, işler yoluna giriyor, rezerv de biriktirmeye başladık, enflasyon bizim tahmin aralığımızda kalacak söylemine biz biraz daha inanmak istiyoruz açıkçası piyasa tarafında.
Ama şu bir gerçek ki şimdi bant aralığına baktığımızda, 19-29 artık 19 gibi bir rakamın ulaşılmasının mümkün olmadığı aşikâr. Ha 29 o da biraz iddialı kalıyor ama şöyle bir hamle gelebilir: Üst bandı yukarı çekmeden alt bandı yukarı çekerek orta nokta tahminini yukarı çekme yönüne gidebilirler. Dolayısıyla böyle bir hamleyi biraz daha piyasa bekliyor diye düşünüyorum. Ama üst bandının 29, üst bandı 30’a 31’e çekilmesine de bence kimse şaşırmaz, çok negatif bir fiyatlama da olmaz kanaatindeyim.
BORSADA HANGİ SEKTÖRLER ÖN PLANA ÇIKIYOR?
Evet, şimdi zaten ben bir süredir endeksi çok konuşmamaya çalışıyorum. Endeks hani 9.000-10.000 puan arasında gidip geliyor. Sektörlere odaklanmak lazım. Yani borsayı sadece borsa endeksinden ibaret görmemek lazım. Burada doğru zamanda, konjonktüre uygun sektörlerde pozisyon aldığınız zaman yine fırsat yaratıyor burası. Bir defa öyle okumak lazım resmi. Sektörel dağılım konusunda biz neredeyse hâlâ 2024 yılının başındayız, yani 2025 de demiyorum.
2024 yılının başındayız. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme… Konjonktür bu. Dolayısıyla bu konjonktüre uygun sektörleri hâlâ tercih etmek yatırımcı açısından oldukça kritik. Şimdi çeyrek bilançoları da aldık. Yine bu tabloya uygun sektörler ön planda. Hangi sektörler iyi bilanço açıkladı diye baktığımızda hâlâ iletişim iyi geliyor. Hâlâ yüksek faizden nemalan finansal kiralama, leasing sektörü buradan nemalanıyor. Sigorta sektörü hâlâ yine ön planda. Dolayısıyla gıda, gıda içecek yine görece bu süreçte dayanabiliyor. Hatta PMI’lara baktığımızda 50’nin üzerinde sadece gıda sektörünü görebiliyoruz. Yani hâlâ gıda sektöründe sadece büyümeden bahsedebiliyoruz.
Dolayısıyla bu sektörlerden bence çok uzaklaşmamak gerekiyor. Tabii buraya bir de havacılığı ekleyebiliriz. Çeyrek çok güçlü gelmese de güçlü sezona giriyoruz ve trafik verileri havacılık için güçlü gelmeye devam ediyor. Toparlayacak olursak: Havacılık sektöründen bir hisse, telekom sektöründen, iletişim sektöründen bir hisse, yine sigortacılık tarafından bir hisse, gıda ya da gıda perakendeciliği tarafından bir hisseyle yine defansif diyebileceğimiz bir sektör dağılımıyla borsa tarafında bu süreci geçirmek en mantıklı senaryo.
Biz tekrar faiz indirimlerini konuşup bir faiz indirim döngüsüne girene kadar o konvansiyonel dediğimiz, döngüsel dediğimiz sektörlere çok fazla bakmıyor olacağız. Yani mesela işte beyaz eşya, otomotiv diyoruz. Beyaz eşya tarafında Vestel’le ilgili haber akışını son günlerde takip ediyoruz. Öyle bir bilanço var ki bu zarar 3-4 çeyrek daha devam etse Vestel’in sermayesini yiyecek duruma geliyor.
Hatta Zorlu Holding, işte Zorlu Center’ı satışa çıkardı gibi haberler… Bunlar da piyasa algısını maalesef ki bozuyor. Tabii Vestel gibi güçlü bir grubun, Zorlu gibi güçlü bir grubun bu süreci ben çok iyi idare edeceğinden şüphem yok ama hani gelinen tabloyu göstermeye çalışıyorum. O döngüsel sektörlerin, faiz ve büyüme hassasiyeti yüksek sektörlerin bu durumda gerçekten çok ciddi mücadeleler verdiği ve maalesef ki borsadaki fiyatlamalar açısından da sürecin sıkıntılı olduğu bir tablodayız. Defansif sektörler ön planda tutulmalı özetle.