Bugün CDS’ler gerilemeye devam ediyor ve 306 puana kadar geldik. Son bir aylık performansa baktığımızda, bankalar %1000’in üzerinde ekside. Sanayi ise bugün yatay ve yukarıda; 12.902 seviyesinde. Ancak dün bankalarda %1’in üzerinde bir artış vardı. Anadolu Grubu Holding, Arçelik, Aselsan, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları ve Turkcell gibi hisseler endeksi aşağıya çekmişti.
Yarın gerçekleşecek Ukrayna-Rusya zirvesine Putin’in katılıp katılmayacağı konusundaki belirsizlik, piyasalardaki hareketliliği etkileyecek. Hafta başında, Rusya ile işbirliği içerisinde olan Türk hisselerinde hızlı bir yükseliş gözlemledik. Bugün ise yatay bir başlangıç var.
Borsa İstanbul üzerinde uzun süredir yatay bir görünüm olduğundan bahsettik. Ancak reel anlamda kayıplar konuşuluyor. Alternatif getiri araçları ve bilanço sezonunu geride bıraktık. Bugün ise yatay bir başlangıç yapıldı. Hafta başında güçlü bir hareketlilik vardı. İşte tüm bu gelişmeler ışığında Dalfin Finansal Danışmanlık Ortağı Mustafa Aşkın’dan çarpıcı analizler geldi:
TÜRK BORSASI DİKKAT ÇEKECEK
Bilançolarda dengesizlikler mevcut. Negatif gelen bilançoların yanı sıra oldukça pozitif gelen bilançolar da var. Piyasa, her türlü olumsuzluğa rağmen yukarı gitme eğiliminde. Olumluyu ise sınırlı bir şekilde alma niyetinde. Bugün zaten yatay bir açılış yapılacağı tahmin ediliyordu. Özellikle haber akışına bağlı olarak gün içinde hareketlenmeler olabilir.
Ukrayna-Rusya gelişmeleri, Trump’ın açıklamaları ve barış süreci ile ilgili Türkiye’deki finansal piyasalar etkilenecektir. Ekonomik verilere de dikkat etmek gerekiyor. Dün Amerika’dan gelen enflasyon rakamları, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz düşürme olasılığını güçlendirdi.
Öte yandan Amerika’da ciddi bir vergi indirimi politikası uygulanacak. Bu şartlar, parasal bolluğun artmasına ve riskin daha fazla alınmasına yol açabilir. Önümüzdeki günlerde gelişmekte olan piyasalar arasında en çok dikkat çekenin Türk borsası olacağını düşünüyorum. Ancak burada enflasyon ve para-maliye politikalarının güncel şartlara uygun idare edilmesi önemli.
BORSA İSTANBUL’DA DESTEK SEVİYELERİ 9.200 – 9.400
Kısa vadede 9.900 ve 10.000 seviyeleri önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor. Aşağıda ise 9.400 ve 9.200 destek noktaları gibi görünüyor. Özellikle bankalar üzerindeki hareketlilik de önemli. 11.000’lerdeyken 12.000 seviyelerine yeniden gelindi.
Bankacılık sektöründe özellikle güçlü yapıya sahip ve risk yönetimini iyi yapan bankaların ön planda olacağını düşünüyorum. Son bir aylık dönemde bazı yabancı fonlar ve kurumsal yatırımcıların bankacılık sektöründe satış yaptığını gözlemledik. Ancak bilançolara baktığımızda, öz kaynak ve aktif kârlılıkların istenen düzeyde olmasa da esas faaliyet gelirlerinin, yani faiz gelirlerinin arttığını görüyoruz.
Enflasyon kontrol altına alınırsa ve faizler düşmeye başlarsa, bankacılık bilançolarının daha da toparlanacağını öngörüyorum. Faizlerin yıl sonu itibarıyla %30’lu rakamlara yaklaşması durumunda, Türk bankacılık sektöründeki bazı hisselerin fiyatlarının oldukça cazip olduğunu belirtmek isterim. Bazı hisselerin zaman zaman defter değerinin altına düştüğünü de gözlemliyoruz.
Özetle, önümüzdeki dönemde seçilmiş bankacılık hisselerinde ciddi bir potansiyel olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.