Ana Sayfa Arama
Sosyal Medya

    2025 kira artış oranı ne kadar? TEFE TÜFE’ye göre ev sahipleri ne kadar zam yapabilir?

    2025 kira artış oranı ne kadar? 2025 yılında kirada oturanlar için yeni sözleşme zamları yükleniyor. Kiranıza yasal yollardan en fazla kaç TL zam yapılabilir? TEFE TÜFE’ye göre kira artış oranı nasıl hesaplanır sizler için bilgilendirici bir yazı hazırladık.

    2025 kira artış oranı ne kadar? 2025 yılında kirada oturanlar

    2025 kira artış oranı ne kadar? Ev sahipleri, artan enflasyonu bahane ederek kiralara haksız zam yapabiliyor. Kanun çerçevesinde belirlenen zam oranı dışında kira artışı ile kiracıları zor durumda bırakıyorlar. Peki bunun önüne nasıl geçebilirsiniz? Elbette TEFE TÜFE oranı üzerinden yasal kira artış oranınızın ne kadar olduğunu hesaplayarak. Devlet, kanunlar önünde bu artış oranlarının dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir.

    2025 KİRA ARTIŞ ORANI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

    Kiraların artışı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dediğimiz ve her ay açıklanan oranlara bağlı olarak şekillenir. Eğer sözleşmenizi 2024 Mart ayında yaptıysanız, 2025’in Şubat ayının TÜFE oranına bakılır. Bir sonraki yıl ise 2026’nın Şubat ayına bakılır. Zam tarihleri bu şekilde devam eder. Kira sözleşmesinin yıl dönümü geldiğinde, örneğin 2025’in Şubat ayında TÜFE oranı kaç ise ev sahibinin size yapabileceği zam oranı da o kadardır. Daha fazlasını talep etmeye kanunlar önünde hakkı yoktur. Eğer sizin rızanız yoksa bu talebi yerine getirmek zorunda değilsiniz. TÜFE oranı üzerinden zamlı kira ödemenizi yapabilirsiniz.

    2025 kira artış oranı ne kadar?

    KİRA SÖZLEŞMESİ 1 YIL MI GEÇERLİ?

    Hayır, eğer ev sahibiniz kira sözleşmenizin bir yıl olduğunu iddia ediyorsa sözleşmenizi kontrol edin. Büyük istisnalar haricinde genel kira sözleşmeleri 10+1 yıl geçerlidir. Yani sözleşmeye imza attığınız ilk yıl ve sonraki 10 sene. Her yıl kira ücreti o dönemin enflasyonuna göre yenilenir fakat sözleşme aynı şekilde devam eder.

    EV SAHİBİ EVDEN ÇIKMAMI İSTİYOR

    Ev sahipleri kimi zaman bu sözleşmenin sona erdiğini iddia ederek evden çıkmanızı ister. Fakat kanunlar önünde kiracının avantajı oldukça fazla. Hiçbir şekilde taviz vermeyiniz. Öncelikle haklarınızı araştırın ve bu konuda ev sahibinin keyfi karar veremeyeceğini biliniz.
    Mahkeme kararı olmadan evden çıkmak zorunda değilsiniz. Eğer hukuksuz bir şekilde kiraya yüksek zam yaptıysa, bir anda evi boşaltmanız gerektiğini söylediyse, evde kendisinin oturacağını belirtip size keyfe keder süre tanıdıysa mahkeme yolu ile hakkınızı arayınız.

    EV SAHİBİ EVİME GELİP TEHDİT EDİYOR

    Ev sahiplerinin kiraladığınız evin önüne gelerek size psikolojik baskıda bulunması, eve girmeye çalışması veya tehditler savurması büyük suçtur. Fiziksel olmasa bile sizi en ufak rahatsız dahi etmesi kanunlar önünde sizi haklı yapacaktır. Böyle bir durumda profesyonel hukuk desteği almalısınız. Avukatınız tüm işlemleri sizler için yapacaktır.

    2025 kira artış oranı ne kadar?

    Evin esas sahibi olmasanız dahi orada hayati bir ihtiyacınızı (barınma) karşılıyorsunuz. Bunu için belirli bir bedel ödüyorsunuz ve kanunlarda bu konu oldukça hassas bir şekilde ele alınmıştır. Kiracı olmak demek, ev sahibinin keyfi veya zamansız istekleri doğrultusunda evi boşaltacağınız anlamına gelmez.